Haarlem

NL
V

Bloemendaal maakt geen vuist tegen 24 Formule 1-treinen door Overveen

5 juli 2019, 13.46 uur · Aangepast 5 juli 2019, 14.02 uur
Door Dimitri Walbeek · Foto: NH Nieuws

Bloemendaal maakt nog geen vuist tegen de plannen van ProRail om het spoor bij Overveen geschikt te maken voor 24 treinen per uur. Dat aantal is nodig voor de Formule 1, maar omwonenden vrezen dat er veel meer treinen gaan rijden op elke mooie zomerdag of wanneer er andere races op Zandvoort zijn.

PvdA en GroenLinks willen dat wethouder Henk Wijkhuisen komende woensdag tijdens een overleg over de Formule 1 uitspreekt dat die 24 treinen - twaalf heen en twaalf terug - 'niet acceptabel' zijn voor de gemeente. Tenzij maatregelen worden genomen om extra overlast te voorkomen. En dat hij tijdens dat overleg aangeeft dat juridische stappen kunnen volgen wanneer dat niet gebeurt. Want anders wordt het dorp op die drukke dagen letterlijk en figuurlijk in twee stukken verdeeld omdat de overweg dan vrijwel continu is gesloten.

Stille treinen
Nu wordt het spoor maximaal zes keer per uur gebruikt en rijden treinen ook rustiger omdat er wordt gestopt op station Overveen. Op drukke dagen wil Prorail meteen doorrijden naar Zandvoort. Uitbreiding van het gebruik van het spoor zou volgens de indieners alleen mogen wanneer de nadelen van een vaker gesloten overweg en extra geluid beperkt worden. Te denken valt dan aan stille treinen, spooronderhoud en modernisering van de overweginstallatie.

Lees ook: Verzet Overveners tegen 'spoorplan' Formule 1: "24 treinen per uur is veel te veel"

Helaas voor de indieners staakten de stemmen gisteravond in de gemeenteraad. De motie wordt in september opnieuw in stemming gebracht. VVD en D66 vinden dat het nog te vroeg is om stelling te nemen en willen eerst een mobiliteitsplan afwachten.

Zomerse dagen
Omwonenden van het spoor vrezen dat het dan te laat is en dat Prorail ondertussen al besluit dat er in 2020 16 tot en met 24 treinen door Overveen denderen op zomerse dagen en tijdens evenementen.

Rotonde
Wethouder Wijkhuisen zag het plan van PvdA en GroenLinks ook niet zitten. Hij wil liever het overleg met ProRail, Zandvoort en de provincie afwachten. Hij wijst er ook op dat de motie niet volledig is. Bijvoorbeeld broodnodige maatregelen rond rotonde aan het einde van de Julianalaan zijn niet in de motie opgenomen.

Kijk hier voor meer nieuws uit Bloemendaal en omstreken

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!