Haarlem

NL
V

ProRail: 24 treinen per uur tijdens Formule 1 nog onzeker

11 juli 2019, 08.53 uur · Aangepast 11 juli 2019, 11.44 uur
Door Dimitri Walbeek · Foto: John Dalhuijsen

Het is nog maar de vraag of de NS tijdens het Formule 1-weekeinde 24 treinen per uur kan laten rijden. Dat is nog lang geen uitgemaakte zaak. Dat antwoordt een woordvoerder van ProRail op vragen van NH Nieuws.

De Nederlandse Spoorwegen hebben de wens uitgesproken 24 treinen per uur te laten rijden tijdens het F1-raceweekeinde in mei volgend jaar. ProRail heeft aangegeven dat dat technisch mogelijk is, maar dat er wel aanpassingen moeten worden gedaan aan bijvoorbeeld de bovenleiding. "Zo zijn er meer technische en praktische zaken nog onzeker. Het kan ook zijn dat uiteindelijk 8, 12, 16 0f 20 treinen per uur wordt tijdens de Formule 1." Het worden er in ieder geval meer dan nu. Er is op dit vlak dus nog niets besloten.

Lees ook: Verzet Overveners tegen 'spoorplan' Formule 1: "24 treinen per uur is veel te veel"

Ook zingt rond dat ProRail een deadline heeft gesteld op 15 juli. En dat dan is besloten wat er met het spoor gebeurt. "Die deadline bestaat niet. We moeten alleen niet te lang wachten en pas in december of zo dit gaan bespreken. De aanpassingen zijn niet op een dinsdagnacht geregeld."

Fabeltje
Overveners zijn bang dat als het spoor straks 24 treinen per uur aan kan, de NS zo veel treinen het hele jaar door kan laten rijden wanneer het ze uitkomt. De ProRail-woordvoerder noemt dat 'een fabeltje.' "Het gaat puur om het raceweekend." Eerder is wel aangegeven dat het aantal treinen tijdens zomerse dagen en evenementen kan worden opgeschroefd. Maar voor 24 treinen per uur zijn er meestal simpelweg te weinig reizigers tussen Haarlem en Zandvoort.

Meer nieuws uit Haarlem, Zandvoort, Bloemendaal, Heemstede en Spaarndam? Kijk op nhnieuws.nl/haarlem 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!