Ga naar Content
Verkiezingen

Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de Markermeerdijk?

21 maart 2019, 10.17 uur · Aangepast 21 maart 2019, 11.22 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

De afgelopen tijd heeft NH Nieuws veel aandacht besteed aan de Hete Hangijzers in verschillende regio's. In de Zaanstreek draaide dit om de renovatie van de historische Markermeerdijk. Bewoners willen een behoudende oplossing, terwijl de provincie de dijk het liefst wil vernieuwen. Wat vinden de vers verkozen partijen van dit plan en wat voor invloed kan de verkiezingsuitslag hebben?

De werkzaamheden zijn misschien al begonnen, maar omwonenden van de Markermeerdijk zijn nog steeds strijdbaar. Zij willen dat de historische Markermeerdijk verankerd wordt.

Lees ook: Forum voor Democratie en GroenLinks grote winnaars: zo werd er in jouw gemeente gestemd

De huidige plannen zouden betekenen dat de dijk op sommige delen verlegd wordt, op andere delen gerenoveerd en op andere plekken afgebroken en opnieuw opgebouwd. Bewoners vinden dat het historische karakter van de dijk verloren zou gaan en pleiten voor het behoud.

Tekst gaat door onder de video

Heet Hangijzer: Markermeerdijk - NH Nieuws

Forum voor Democratie
Forum voor Democratie (FvD) heeft in de Noord-Hollandse Provinciale Staten negen zetels behaald. Dit betekent dat zij samen met GroenLinks de grootste partij zijn. Voor de Provinciale Statenverkiezing hebben zij geen specifiek partijprogramma gepubliceerd. 

Lees ook: Heet Hangijzer: Historische Markermeerdijk moet blijven

GroenLinks
GroenLinks heeft eerder een motie ingediend om te wachten met de werkzaamheden tot er opnieuw met de bewoners is gepraat, maar deze kreeg geen gehoor. Zij geven dan ook aan dat ze alsnog graag met de bewoners in gesprek willen om te kijken hoe de dijk versterkt kan worden. 

VVD
VVD geeft aan dat alle opties al getest zijn en dat de huidige aanpak het meest haalbaar en betaalbaar is. Zij vragen bewoners ook om zich te realiseren dat de dijk bescherming biedt aan 1.8 miljoen Nederlanders en dat deze al in 2003 is afgekeurd. Zij willen dus haast maken met de plannen om hem te versterken en dit doen op de manier die op dit moment in werking is.

Wil je weten wat de standpunten van de andere partijen zijn? Bekijk dan ons handige overzicht per partij.

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Gisteren gingen de Noord-Hollanders naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschappen. Volg hier al het laatste verkiezingsnieuws uit jouw buurt.