Ga naar Content
Verkiezingen

Noord-Holland Kiest: zo denkt de politiek over de Markermeerdijk

11 maart 2019, 08.01 uur · Aangepast 11 maart 2019, 16.26 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Langs de Markermeerdijk storen bewoners zich aan het feit dat het gebied mag worden versterkt op een dusdanige wijze, dat het het landschap aantast. Bewoners zeggen dat zij voldoende alternatieven hebben aangedragen, maar voelen zich niet gehoord. Maar hoe denkt de politiek over deze kwestie?

We vroegen de politieke partijen in Noord-Holland om een standpunt inzake de dijken én vroegen hen een verkiezingsbelofte te doen over de kwestie. Dit is wat zij antwoordden:

CDA
Partijstandpunt:
Voor de aanpak van de Markermeerdijken is een lang traject doorlopen. Veiligheid en bescherming tegen het water staat voor het CDA voorop. In het traject is zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van bewoners. Dit heeft ook geleid tot aanpassingen. De Markermeerdijken moeten nu echt worden versterkt.

(Verkiezings)belofte:
De Markermeerdijken worden versterkt om Noord-Holland te beschermen tegen het water.

ChristenUnie
Partijstandpunt:
Iedereen is er van overtuigd dat de veiligheid van de dijken voorop moet staan. Na een lang proces is de vergunning voor de aanpak van de Markermeerdijken afgegeven. Heel veel mensen zijn gehoord, maar nog niet iedereen is tevreden. Bij de uitwerking van de details van de plannen moeten de wensen en ideeën van omwonenden waar mogelijk meegenomen worden.

(Verkiezings)belofte:
Bij de uitwerking van de plannen zullen omwonenden serieus betrokken worden en zullen ideeën die niet in strijd zijn met de hoofdlijnen meegenomen worden.  

Code Oranje
Partijstandpunt:
Het Markermeer, is samen met het IJsselmeer, één van de grootste zoetwaterbassins ter wereld en door het stijgende waterniveau is het ook van groot belang dat de omringende dijken in goede staat van onderhoud blijven! De dijkverzwaringen geven ook een grote overlast voor de omwonenden. Dijkversterking doe je met het oog op de lange termijn en heeft veel effect op het toekomstig landschap. Dat moet zorgvuldig gebeuren en echt met inwoners samen. Zij kennen het gebied als geen ander. Als inwoners het gevoel hebben dat de alternatieven niet goed zijn onderzocht zeggen ze dat niet voor niets. Het is niet goed voor het vertrouwen daar gemakkelijk mee om te gaan. Kortom: provincie ga aan tafel. Voer het gesprek! Je kunt er alleen maar beter van worden.

(Verkiezings)belofte:
Code Oranje staat voor het betrekken van inwoners bij ingrepen in het landschap. Dus: we nemen de alternatieven van de inwoners serieus en gaan met hen om tafel.

D66
Partijstandpunt:
Veilig wonen achter de dijk is echter prioriteit voor D66: het gaat namelijk om 
de bescherming van 500.000 mensen die achter de dijk wonen. Vanzelfsprekend is er zoveel mogelijk aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit bij het versterken van de Markermeerdijken. Het participatieproces is tot dusver niet vlekkeloos verlopen. Mede dankzij D66 is in oktober 2018 daarom een motie aangenomen waarin het college wordt opgeroepen om met de Alliantie Markermeerdijken voor de verdere uitwerking van de ruimtelijke invulling een concept plan van aanpak burgerparticipatie op te stellen. Wij zien uit naar een vervolgfase waarin er veel ruimte is voor bewonersparticipatie bij de uitwerking van de plannen. We willen de bewoners echter geen valse hoop geven: voor een veilige dijk is het onvermijdelijk dat deze helaas op grote delen gaat veranderen.

(Verkiezings)belofte:
Veilig wonen achter de dijk heeft voor D66 prioriteit: het gaat immers om de bescherming van 500.000 mensen die achter de dijk beneden zeeniveau wonen. D66 vindt goede landschappelijk inpassing essentieel en hecht veel waarde aan de ruimtelijke kwaliteit op en langs de cultuurhistorische Markermeerdijk. D66 zal erop toezien dat bewoners goed betrokken worden bij de uitwerking van de plannen, maar dat de dijk versterkt móet worden staat daarbij voor ons niet ter discussie.

GroenLinks
Partijstandpunt:
GroenLinks is het met de bewoners eens dat het landschap niet teveel moet worden aangetast. Daarom heeft GroenLinks bij de behandeling van de plannen een motie ingediend om te wachten met verdere uitvoering totdat er opnieuw met de bewoners was gesproken. Helaas kreeg deze motie geen meerderheid. GroenLinks is nog steeds van mening dat de bewoners opnieuw gehoord moeten worden.

(Verkiezings)belofte:
De Markermeerdijken wordt in goed overleg, en bij voorkeur in cocreatie, met de bewoners versterkt.

Ouderenpartij NH
Partijstandpunt:
De Ouderenpartij NH acht de kustlijn van Medemblik tot aan Huizen van onschatbare cultuurhistorische waarden en moet ondanks noodzakelijke dijkversterking zoveel mogelijk behouden bijven.

(Verkiezings)belofte:
Alleen bij havenplaatsen kunnen onder strenge voorwaarden extra haven en watergebonden faciliteiten gerealiseerd worden.

Partij voor de Dieren
Partijstandpunt:
Dijken zijn er om ons te beschermen tegen de kracht van het water. En als een dijk niet meer veilig is dan moeten we de dijk versterken. Zeker nu door klimaatverandering het weer extremer wordt en de risico’s op een overstromingen met grote gevolgen toenemen. De Markermeerdijk voldoet al sinds 2006 niet meer aan de veiligheidsnormen en dus wordt het hoog tijd dat de dijk versterkt wordt.

De Dijk is echter ook een bijzonder monument en ingrijpende wijzigingen aan de dijk hebben een grote impact op de natuur en de leefomgeving van de mensen die rond de dijk wonen. Daarom is het voor de Partij voor de Dieren van belang dat er voor elk stuk dijk waar nu zeer ingrijpende wijzigingen worden voorgesteld, serieus gekeken is naar alternatieven. En daar knelt volgens veel bewoners de schoen. Zij stellen dat er op sommige stukken, zoals bij Scharwoude en Opperwoud, alternatieven niet serieus genoeg zijn overwogen.

De Partij voor de Dieren meent dat er nog veel ruimte voor verbetering is in de bestaande plannen voor de Markermeerdijken is en dat er nog een laatste poging gedaan moet worden om met bewoners op zoek te gaan naar alternatieven.

(Verkiezings)belofte:
Bewoners worden betrokken en er wordt onderzoek gedaan naar alternatieven.

SP
Partijstandpunt:
De Markermeerdijken zijn zeer waardevolle monumentale dijken. Zij zijn een belangrijk landschapselement. Alhoewel er zeer veel gepraat is over het nieuwe uiterlijk van deze dijken zijn de alternatieven die de bewoners aandroegen onvoldoende onderzocht. Natuurlijk moeten wij de 'badkuip'  Noord-Holland beschermen tegen overstromingen, die het gevolg zijn van de klimaatverandering, maar het versterken van de dijken kan mogelijk ook op de wijze die de deskundige bewoners aanvaardbaar vinden. Hun alternatieven moeten zeker worden onderzocht.

De SP heeft dan ook tegen het afgeven van de 'Verklaring van geen bedenkingen (VVGB)' gestemd. De SP heeft overigens ook altijd de bewoners ondersteund en terzijde gestaan. Wij zeggen: éérst de alternatieven van de bewoners in de onderzoeken meenemen en dán de Markermeerdijken op de beste manier versterken!

(Verkiezings)belofte:
Aanvullend onderzoek waarin de wensen van de bewoners rond de Markermeerdijken zijn meegenomen.

VVD
Partijstandpunt:
Zover bekend, zijn alle alternatieve plannen onderzocht en getoetst op haalbaarheid en betaalbaarheid. De VVD heeft ook aangedrongen dat bij de uitvoering middels een plan van aanpak aantoonbaar gemaakt moet worden hoe de burgerparticipatie daarin geregeld is. Wel dienen we ons te realiseren dat de Markermeerdijken bescherming biedt aan 1,8 miljoen Noord-Hollanders en de dijken in 2003 zijn afgekeurd.

(Verkiezings)belofte:
Geen verkiezingsbelofte gedaan.

NH Nieuws heeft alle politieke partijen benaderd, maar niet van iedereen antwoord gekregen.

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.