Ga naar Content
Noord-Holland

Forum voor Democratie en GroenLinks grote winnaars: zo werd er in jouw gemeente gestemd

21 maart 2019, 06.49 uur · Aangepast 21 maart 2019, 09.40 uur
Door: · Foto: ANP

De Statenverkiezingen van gisteren hebben twee grote winnaars opgeleverd. In de eerste plaats Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet doet voor het eerst mee aan de provinciale verkiezingen en lijkt meteen de grootste partij te worden. GroenLinks lijkt ongeveer te verdubbelen en daarbij PvdA, SP, PVV, D66 in te halen.

Forum voor Democratie is in minstens tachtig Nederlandse gemeenten de grootste geworden. Dat zijn vaak de plaatsen die rond de grote steden liggen. In Edam-Volendam kreeg de partij bijvoorbeeld 40 procent van de stemmen. Ook in Zaanstad, Zandvoort, Velsen, Landsmeer, Wormerland, Purmerend, Aalsmeer en Haarlemmermeer werd de partij de grootste.

Lees ook: Straks LIVE: Noord-Holland Kiest 'The Day After'

GroenLinks is landelijk in minstens veertien gemeenten de grootste geworden, waaronder in Amsterdam en HaarlemDe partij van Jesse Klaver won vooral in plaatsen waar vier jaar geleden D66 de grootste was. Forum voor Democratie wint veel in plaatsen waar de VVD en de PVV in 2015 de meeste stemmen kregen.

Voorlopige zetelverdeling Noord-Holland
Forum voor Democratie - 9
GroenLinks - 9
VVD - 8
D66 - 6
PvdA - 6
CDA - 4
Partij voor de Dieren - 3
PVV - 3
SP - 3
CU - 2
50Plus/Partij voor de Ouderen - 1
DENK - 1

Bekijk hier de verkiezingsuitslag in jouw gemeente:

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Gisteren mochten Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschappen. Lees hier al het laatste verkiezingsnieuws uit jouw buurt.