Ga naar Content
Verkiezingen

Wat betekent de verkiezingsuitslag voor Schiphol in Zee?

21 maart 2019, 10.05 uur · Aangepast 21 maart 2019, 10.47 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

De afgelopen tijd heeft NH Nieuws veel aandacht besteed aan de Hete Hangijzers in verschillende regio's. In de buurt van Schiphol draait dit allemaal om het ontwikkelen van Schiphol in Zee. Hoe denken de verkozen partijen hierover en wat zou de uitslag kunnen betekenen?

Schiphol is in heel Noord-Holland een belangrijk punt. Want hoewel de luchthaven voor veel werkgelegenheid en economische groei zorgt, veroorzaakt het ook heel veel geluidsoverlast. 

Lees ook: Forum voor Democratie en GroenLinks grote winnaars: zo werd er in jouw gemeente gestemd

Mensen die in de buurt wonen zijn het zat: vliegtuigen vliegen laag over en bewoners zijn bang voor een tweede Bijlmerramp als er eens iets verkeerd gaat. Hun oplossing? Schiphol verplaatsen naar zee. 

Dat gaat echter niet zo makkelijk. Het is een grote onderneming en er lopen concessies voor windmolens die ervoor zorgen dat Schiphol in Zee pas in 2050 gerealiseerd zou kunnen worden. 

Tekst gaat verder onder de video

Heet Hangijzer: Schiphol moet naar zee verplaatst worden - NH Nieuws/Doron Sajet

Forum voor Democratie
Lijsttrekker Johan Dessing is zelf luchtverkeersleider en daarom erg betrokken bij Schiphol. Hij is van mening dat Schiphol in Zee veel sneller gerealiseerd zal moeten worden. "De groei is beperkt. Er mogen niet meer vliegbewegingen bij komen en Lelystad is ook maar een tijdelijke oplossing." Forum voor Democratie wil op zoek naar een plek waar de groei aanzienlijk minder gelimiteerd is en waar tegelijkertijd overlast kan worden voorkomen. Op zee is daar bij uitstek een geschikte plek voor. Forum voor Democratie wil kijken naar de mogelijkheden om dit veel sneller te doen dan in 2050. Als blijkt dat de concessies voor de windmolens het enige is dat in de weg staat wil hij deze naar eigen zeggen afbreken.

Lees ook: Heet Hangijzer: Kan Schiphol verplaatst worden naar de zee?

GroenLinks
GroenLinks is van mening dat Schiphol niet verder hoeft te groeien om de werkgelegenheid te laten bestaan. Zij willen inzetten op de verbetering van internationale treinverbindingen waardoor Schiphol de functie als knooppunt voor internationaal verkeer blijft behouden, maar 40 procent van de vluchten straks kan worden vervangen door treinen. 

VVD
VVD is kort en bondig over Schiphol in Zee: ze ondersteunen onderzoek naar de mogelijkheden, maar doen verder geen toezeggingen. 

Benieuwd wat de rest van de partijen te zeggen hebben over Schiphol in Zee? Bekijk dan hier ons handige overzicht van standpunten.

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Gisteren gingen de Noord-Hollanders naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschappen. Volg hier al het laatste verkiezingsnieuws uit jouw buurt.