Ga naar Content
Verkiezingen

Noord-Holland Kiest: zo denkt de politiek over Schiphol in Zee

18 februari 2019, 09.23 uur · Aangepast 22 februari 2019, 14.07 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Schiphol wil groeien, maar omwonenden zitten niet te wachten op nóg meer vliegbewegingen rond hun huizen. Daarom wordt er nagedacht over de optie om Schiphol te laten uitbreiden naar zee. Maar hoe denkt de politiek over deze kwestie?

We vroegen de politieke partijen in Noord-Holland om een standpunt inzake Schiphol in zee én vroegen hen een verkiezingsbelofte te doen over de kwestie. Dit is wat zij antwoordden:

CDA
Partijstandpunt:
Het CDA is op dit moment nog niet overtuigd van de meerwaarde van een luchthaven op zee, gezien de hoge kosten en de lange aanlooptijd. Tegelijkertijd zijn de meest recente onderzoeken van jaren terug. Het CDA ondersteunt daarom een (nieuwe) haalbaarheidsstudie naar een luchthaven in de Noordzee. Hierbij moet worden betrokken dat alleen de landingsbanen naar zee worden verplaatst, maar alle landzijde faciliteiten van de luchthaven op het vaste land blijven. Ook moeten de woningbouwmogelijkheden op de vrijkomende grond worden meegenomen.

(Verkiezings)belofte:
Het CDA is voor een nieuw onderzoek naar de haalbaarheid van Schiphol in zee.

ChristenUnie
Partijstandpunt:
Schiphol zorgt voor geluidsoverlast, fijnstof, en CO2-uitstoot. Deze overlast voor omwonenden en uitstoot moet naar beneden. Door Schiphol naar zee te verplaatsen zal de geluidsoverlast weliswaar afnemen, maar de er niks veranderen aan de CO2-uitstoot. De ChristenUnie is daarom geen voorstander van verplaatsing naar zee, als dat niet gepaard gaat met maatregelen om de CO2-uitstoot in 2050 naar nul terug te brengen. Scherpere regels voor Schiphol zal innovatie aanjagen en nieuwe banen rondom verduurzaming creëren.

(Verkiezings)belofte:
De ChristenUnie zal zich inzetten om de overlast en uitstoot van CO2 door de luchtvaart terug te dringen, en nieuwe werkgelegenheid voor een duurzamere luchtvaart te stimuleren.

Code Oranje
Partijstandpunt:
Code Oranje vindt dit geen provinciale beslissing. Het gesprek over de toekomst van de luchtvaart gaat iedereen in ons land aan. Het verplaatsen van de luchthaven houdt de echte, fundamentele discussie tegen; hoe kunnen we als samenleving een passend antwoord formuleren op dit probleem? Code Oranje staat voor co-democratie; niet over ons maar door ons. Laten we eindelijk dat gesprek ook echt met de inwoners en alle betrokkenen aangaan. Met als uitgangspunt: wat voor vervoer en wat voor economie willen we zijn op de langere termijn? Zijn er alternatieve (innovatieve) vervoersmogelijkheden die de steeds verdere groei van het luchtverkeer onnodig maakt en die meer passen bij het Nederland van morgen? Code Oranje wil daarop inzetten in plaats van steeds afzonderlijke (kleine) beslissingen te nemen. Kortom: op weg naar een toekomst bestendige economie met duurzaam en innovatief transport.

(Verkiezings)belofte:
Code Oranje wil een burgertop organiseren over de toekomst van Schiphol, of beter: de toekomst van de luchtvaart, op basis van de (ervarings-)deskundigheid van alle betrokkenen. Innovatief en duurzaam transport heeft wat Code Oranje betreft de toekomst.

D66
Partijstandpunt:
Wat D66 betreft mag Schiphol in de toekomst alleen groeien als er vanaf Schiphol schoner en stiller wordt gevlogen. Daarnaast moet Schiphol zich meer ontwikkelen tot een multimodaal verkeersknooppunt waarbij snelle treinen op termijn continentale vluchten gaan vervangen. Wat betreft Schiphol in zee: daar loopt nu een onderzoek over en dat wachten wij af voordat we hier een mening over vormen.

(Verkiezings)belofte:
D66 vindt de luchthaven Schiphol van belangrijke economische betekenis. Schiphol mag in de toekomst groeien mits er vanaf Schiphol schoner en stiller wordt gevlogen. D66 wil dat snelle treinen de continentale vluchten gaan vervangen, te beginnen met Londen, Parijs, Düsseldorf, Keulen, Frankfurt en Berlijn. Wij wachten het onderzoek naar Schiphol in zee af voordat wij hier een mening over vormen.

GroenLinks
Partijstandpunt:
Schiphol heeft geen groei in aantal vliegtuigen nodig om een banenmotor te blijven. GroenLinks wil inzetten op internationale treinverbindingen, waardoor Schiphol de functie van belangrijk knooppunt ook in de toekomst kan behouden en tegelijkertijd 40 procent van de vluchten vervangen kan worden door treinen.

(Verkiezings)belofte:
Het provinciebestuur zet zich in om van Schiphol ook een belangrijk internationaal treinstation te maken

OuderenPartij
Partijstandpunt:
De Ouderenpartij NH vindt Schiphol in zee een sympathiek idee maar achten dat financieel en praktisch onhaalbaar.

(Verkiezings)belofte:
Schiphol ontlasten door verplaatsen van (pret)vluchten naar andere luchthavens bijvoorbeeld Lelystad.

Partij voor de Dieren
Partijstandpunt:
De uitdaging om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C vereist een sterke krimp van het vliegverkeer, zowel in Nederland als wereldwijd. Investeringen in de groei van luchthavens zijn daarom uit den boze en bovendien volledig overbodig.

Het uitbreiden van een luchthaven brengt vele negatieve effecten met zich mee. Naast geluidshinder en het verdwijnen van natuurgebieden heeft vliegverkeer nog veel meer nadelige effecten op het milieu. Het draagt onder andere bij aan de zure regen door het ontstaan van stikstofoxide en ozon op het leefniveau. De luchtvaart is mede veroorzaker van het broeikaseffect door uitstoot van CO2 en stikstofoxide. Er wordt daarnaast ook nog eens bijgedragen aan de afbraak van de ozonlaag in de hogere luchtlagen. Nederland moet dan ook niet investeren in de uitbreiding van de luchthavens Schiphol, ook niet in zee.

(Verkiezings)belofte:
Het aantal vluchten op Schiphol gaat naar beneden.

SP
Partijstandpunt:
De groei van Schiphol heeft wat de SP betreft (al langer) de grens bereikt. We gaan ons focussen op alternatieven voor het vliegverkeer, zeker op de korte en middellange afstand. Daarnaast gaat Schiphol zich nu richten op het beperken van de overlast op de plek waar Schiphol nu zit – inwoners van het gebied hebben hier recht op en bovendien is het beter voor het klimaat en het milieu.

(Verkiezings)belofte:
Er komt geen 'Schiphol in Zee'. 

VVD
Partijstandpunt:
Wij steunen onderzoek naar de mogelijkheden hiervan.

(Verkiezings)belofte:
Geen verkiezingsbelofte gedaan. 

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.