Ga naar Content
Verkiezingen

Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de dubbeldekkers in het centrum van Haarlem?

21 maart 2019, 09.31 uur · Aangepast 21 maart 2019, 10.24 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

De afgelopen tijd heeft NH Nieuws veel aandacht besteed aan de Hete Hangijzers in verschillende regio's. In Haarlem draaide dit om de dubbeldekkers die dwars door het centrum rijden in hun route van Haarlem naar Amsterdam-Zuid. Wat waren de standpunten van de vers verkozen partijen en wat kan de uitslag betekenen?

In Haarlem draaide het allemaal om de zware dubbeldekkers die dwars door de stad rijden. Bewoners klagen dat ze uit hun bed getrild worden, dat het geluid ze om 05.00 uur 's morgens al wakker maakt en dat de bussen de hele dag door meerdere keren per uur langsdenderen. 

Lees ook: Forum voor Democratie en GroenLinks grote winnaars: zo werd er in jouw gemeente gestemd

De bussen zouden vervuilend zijn en het leefgenot in de straat verpesten. Bewoners willen dat de bussen verdwijnen, bijvoorbeeld naar de rand van de stad. Mensen kunnen dan met kleine elektrische busjes die wel door het centrum rijden naar knooppunten komen. 

Tekst gaat verder onder de video

Heet Hangijzer: de dubbeldekkers in het centrum van Haarlem - NH Nieuws

Forum voor Democratie
Forum voor Democratie (FvD) heeft in de Noord-Hollandse Provinciale Staten negen zetels behaald. Dit betekent dat zij samen met GroenLinks de grootste partij zijn. Voor de Provinciale Statenverkiezing hebben zij geen specifiek partijprogramma gepubliceerd. Ook de lijsttrekker heeft zich niet uitgesproken over het standpunt rondom de dubbeldekkers in Haarlem.

Lees ook: Heet Hangijzer: Haarlemmers protesteren tegen dubbeldekkers door de binnenstad

GroenLinks
GroenLinks is voorstander van betrouwbare en regelmatige OV-verbindingen in de stad. Ze vinden het belangrijk dat de buslijn blijft bestaan, omdat een netwerk van bussen of treinen die regelmatig rijden mensen uit de auto houdt. Wel nemen ze overlast heel serieus en willen ze met de gemeente en de Vervoersregio gaan kijken hoe ze die kunnen aanpakken.

VVD
De VVD wil geen beloftes doen over de dubbeldekkers in Haarlem. Zij vinden dat de gemeente eerst zelf moet kijken wat ze aan oplossingen kunnen bedenken voordat zij zich ermee gaan bemoeien.

Wil je weten hoe de rest van de partijen denkt over het probleem met dubbeldekkers in het centrum van Haarlem? Bekijk dan onze lijst van standpunten per partij hier.

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Gisteren gingen de Noord-Hollanders naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschappen. Volg hier al het laatste verkiezingsnieuws uit jouw buurt.