Ga naar Content
Verkiezingen

Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de bussen in 't Gooi?

21 maart 2019, 09.12 uur · Aangepast 21 maart 2019, 09.34 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

De afgelopen tijd heeft NH Nieuws veel aandacht besteed aan de Hete Hangijzers in verschillende regio's. In 't Gooi ging dit om de verdwijnende buslijnen, wat voor veel bewoners zou betekenen dat ze een stuk verder moeten lopen voor een OV-halte. Welke standpunten hadden de vers verkozen partijen over deze onderwerpen en wat kan het betekenen?

Het Hete Hangijzer voor 't Gooi draaide om de verdwijnende buslijnen. Vanwege de aanleg van de HOV-lijn en een teleurstellend aantal reizigers op een paar lijnen is er besloten dat een aantal buslijnen gaat verdwijnen, en dat mensen die op minder dan tien minuten fietsen van een trein- of toekomstig HOV-station wonen, maar gewoon met de fiets moeten gaan. 

Lees ook: Forum voor Democratie en GroenLinks grote winnaars: zo werd er in jouw gemeente gestemd

Burgers zijn het hier niet mee eens. Vooral voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn zou het betekenen dat ze afgesloten worden van de buitenwereld. Naast de verdwijnende lijnen worden bepaalde buslijnen ook naar de randwegen van de wijken verplaatst, waardoor mensen straks een stuk verder moeten lopen. 

Tekst gaat verder onder de video

Heet Hangijzer: Inwoners Het Gooi verzetten zich tegen schrappen buslijnen - NH Nieuws

Forum voor Democratie
Forum voor Democratie (FvD) heeft in de Noord-Hollandse Provinciale Staten negen zetels behaald. Dit betekent dat zij samen met GroenLinks de grootste partij zijn. Voor de Provinciale Statenverkiezing hebben zij geen specifiek partijprogramma gepubliceerd. Ook de lijsttrekker heeft zich niet uitgesproken over het standpunt rondom de buslijnen in 't Gooi.

Lees ook: Heet Hangijzer: Inwoners 't Gooi verzetten zich tegen schrappen buslijnen

GroenLinks
GroenLinks heeft toegezegd dat schoner en beter openbaar vervoer in de provincie een belangrijk speerpunt voor ze is. Voor hen betekent dat werken aan mobiliteit en zorgen dat het openbaar vervoer niet verschraalt of vermindert, ook niet in 't Gooi. De verkiezingsbelofte is dan ook dat ze beter en schoner openbaar vervoer willen en dat dit een belangrijk punt aan de onderhandelingstafel zal worden.

VVD
VVD geeft aan dat ze in Noord-Holland willen experimenteren met verschillende soorten mobiliteit. Dat betekent zelfrijdende (deel)auto's, maar ook deelfietsen en belbussen. Ze willen dat de HOV een verrijking wordt voor het openbaar vervoer in plaats van een verarming. Concrete beloftes over het wel of niet doorzetten van de plannen om de lijnen te laten verdwijnen zijn er niet.

Wil je weten hoe de rest van de partijen tegenover de verdwijnende buslijnen staan? Bekijk dan hier nog eens ons overzicht van de standpunten per partij.

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Gisteren gingen de Noord-Hollanders naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschappen. Volg hier al het laatste verkiezingsnieuws uit jouw buurt.