Ga naar Content
Noord-Holland

Noord-Holland Kiest: Zo denkt de politiek over de bussen in 't Gooi

11 februari 2019, 14.30 uur · Aangepast 28 februari 2019, 16.50 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Inwoners van 't Gooi zijn niet te spreken over het verdwijnen van een aantal buslijnen in de regio. Maar hoe denkt de politiek over deze kwestie?

We vroegen de politieke partijen in Noord-Holland om een standpunt inzake de bussen én vroegen hen een verkiezingsbelofte te doen over de kwestie. Dit is wat zij antwoordden:

CDA
Partijstandpunt:
Het CDA staat voor goed OV in het Gooi. Met de komst van de HOV en de reeds bestaande spoorverbinding is het gebied goed ontsloten, vooral van oost naar west. Het CDA zal zich blijven inzetten voor goede noord-zuid verbindingen. We kijken daarbij ook naar de inzet van flexibele systemen en slimme combinaties van vervoersmiddelen. Het OV wordt hierdoor aantrekkelijker. Er wordt voorkomen dat bussen ‘leeg’ rijden. Ook de combinatie met doelgroepenvervoer (leerlingenvervoer en WMO-vervoer) ligt hier voor de hand. Belangrijk is dat reizigers, die het beste weten wat hun wensen en gebruik zijn, betrokken worden bij besluitvorming.

(Verkiezings)belofte:
Het OV in het Gooi blijft toegankelijk voor iedereen.

ChristenUnie
Partijstandpunt:
Goed openbaar vervoer is een speerpunt van de ChristenUnie. Snelle en frequentie bussen zorgen ervoor dat het openbaar vervoer een goed alternatief wordt voor eigen vervoer. De ChristenUnie streeft er naar dat een reis met het openbaar vervoer naar de belangrijkste plaatsen in de spits maximaal 25% langer is dan met de auto buiten de spits. Daarom zijn wij er voorstander van dat de buslijnen zo worden aangelegd dat de meeste inwoners van het Gooi binnen 1500 meter afstand een halte van een goede en snelle buslijn vinden. Daarnaast moet er een dekkend netwerk zijn voor mensen die niet makkelijk kunnen fietsen naar de bus.

(Verkiezings)belofte:
De meeste inwoners van ‘t Gooi vinden een bushalte van een snelle buslijn binnen 1500 meter van hun woonplek, en er is een dekkend netwerk van aanvullende OV diensten.

Code Oranje
Partijstandpunt: Uitgangspunt Code Oranje: alle delen van de provincie moeten gewoon goed bereikbaar zijn met het OV. Niet eerst een wijziging invoeren en daarna gaan ‘repareren’. Kortom: eerst de verschraling in beeld brengen en oplossen, samen met de inwoners. Daarbij zal extra aandacht voor de geïsoleerde ligging van bepaalde dorpen en steden moeten zijn. Door deze bijzondere ligging zijn zij, en ook de bezoekende toeristen, ten aanzien van de bereikbaarheid van en naar de NS Stations en het P&R/Busstation, geheel afhankelijk van goede en frequente OV verbindingen. Het behoud en het optimaal inzetten van lokale buslijnen is belangrijk voor een goede leefbaarheid van deze regio.

(Verkiezings)belofte:
Gewoon een per OV goed bereikbare provincie. Noord-Holland kent geen 'afgelegen gebieden'!

D66
Partijstandpunt:
Voor D66 is het realiseren een HOV-verbinding tussen Almere en Utrecht (via het Gooi) een belangrijk project, maar dit betekent niet automatisch dat dit leidt tot een verschraling van het OV-aanbod in de regio. Voor D66 geldt dat niemand in de provincie zonder OV mag komen te zitten: ziekenhuizen, buurthuizen, winkels, scholen en recreatiegebieden moeten per OV goed en betaalbaar bereikbaar zijn. Wij hanteren hierbij de volgende uitgangspunten: De plekken waar de vraag naar OV groot is, blijven met elkaar verbonden door het stroomlijnennet. Op deze plekken is 7 dagen per week, 18 uur per dag hoogfrequent openbaar vervoer mogelijk met een aangepaste dienstregeling gedurende de nacht. Op plekken waar de vraag naar openbaar vervoer minder groot is, wordt gekozen voor maatwerk en innovatie, zoals belbussen, regiotaxi’s en flexibele routes. 

(Verkiezings)belofte:
D66 wil dat het OV in het Gooi niet verschraalt. De plekken waar de vraag naar OV groot is, blijven met elkaar verbonden door het stroomlijnennet. Op deze plekken is 7 dagen per week, 18 uur per dag hoogfrequent openbaar vervoer mogelijk met een aangepaste dienstregeling gedurende de nacht. Op plekken waar de vraag naar openbaar vervoer minder groot is, wordt gekozen voor maatwerk en innovatie, zoals belbussen, regiotaxi’s en flexibele routes.

GroenLinks
Partijstandpunt:
GroenLinks wil beter en schoner openbaar vervoer in de hele provincie, dus ook in het Gooi. Dat vraagt om extra investeringen in het openbaar vervoer zodat verschraling van het aanbod voorkomen wordt.

(Verkiezings)belofte:
Meer budget voor beter en schoner openbaar vervoer is een speerpunt van onze campagne en is voor ons een belangrijk punt aan de onderhandelingstafel.

OuderenPartij
Partijstandpunt:
De Ouderenpartij NH is voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) maar is tegen het schrappen van buslijnen en bushaltes.

(Verkiezings)belofte:
Voorkomen dat bestaande buslijnen als gevolg van HOV worden omgeleid, ingekort of opgeheven.

Partij voor de Dieren
Partijstandpunt:
Openbaar vervoer moet, zowel in stedelijk als landelijk gebied, duurzaam, efficiënt, betrouwbaar en toegankelijk zijn. Het openbaar vervoer is veilig, betrouwbaar, betaalbaar en toegankelijk, ook voor mensen met een beperking en vormt overal een volwaardig alternatief voor de eigen auto.

(Verkiezings)belofte:
Het openbaar vervoer verbeterd.

SP
Partijstandpunt:
De SP wil het OV fijnmazig, betaalbaar en comfortabel houden. Er moet meer geld in het openbaar vervoer worden gepompt. Veel mensen zijn voor hun mobiliteit afhankelijk van bus, trein, tram. Ook als men een keer niet met de auto kan of wil, moet er een goed OV-alternatief blijven. Het is verkeerd om OV te beperken tot hoofdlijnen (stroomlijnen).

(Verkiezings)belofte:
Als het aan de SP ligt blijft het OV-stelsel op peil – verdwenen en opgeheven buslijnen komen terug, desnoods d.m.v. een eigen provinciaal busbedrijf.

VVD

Partijstandpunt:
Door een netwerk van verschillende modaliteiten te creëren, ontstaat een robuust systeem door heel Noord-Holland. We voorzien een ontwikkeling naar ‘mobility as a service’ met zelfrijdende (deel)auto’s, hop-on-hop-of bikes, belbussen en mobiele taxiservices. De provincie geeft ruimte aan experimenten met initiatieven voor toekomstbestendige mobiliteit, zonder er te veel regels en verplichtingen aan te verbinden.
De VVD is van mening dat HOV moet leiden tot een verrijkingen en niet tot verarming van het OV aanbood in ‘t Gooi

(Verkiezings)belofte:
Niet ingevuld

Bekijk hieronder de reportage die NH Nieuws maakte over de bussen:

Heet Hangijzer: Inwoners Het Gooi verzetten zich tegen schrappen buslijnen - NH Nieuws

NH Nieuws heeft alle politieke partijen benaderd, maar nog niet van iedereen antwoord gekregen.

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.