Start van hoofdcontent

HILVERSUM

nl

Grote groep verzamelt zich voor rechtbank om Gilly Emanuels te steunen

20 februari 2019, 11.27 uur · Aangepast 20 februari 2019, 12.24 uur · Foto: NH Nieuws / Carlijn Kok

Vandaag hoort de Hilversumse ondernemer Gilly Emanuels of zij wel of niet wordt veroordeeld voor mishandeling nadat zij in 2017 door hangjongeren onder andere werd uitgemaakt voor 'kankernegerin' en 'kankerzwarte'. Een grote groep sympathisanten van Emanuels heeft zich voor de rechtbank in Utrecht verzameld om haar te steunen.

Gilly Emanuels wordt vervolgd wegens mishandeling van een van de Hilversumse hangjongeren. Vandaag krijgt ze de uitspraak in haar zaak te horen. NH Nieuws volgt de zaak op de voet. Vink in onze app 'Nieuws notificaties' aan om met een pushbericht op de hoogte te blijven.

Ongeveer tachtig mensen, plus een hoop journalisten, staan voor de rechtbank in Utrecht om hun steun te betuigen aan de Hilversumse Emanuels. Bij aankomst bij de rechtbank laat ze aan NH Nieuws weten dat het goed met haar gaat. "Ik heb goed geslapen." Ze is zeer emotioneel door de grote opkomst. Voor de moeder van Emanuels werd het allemaal teveel, dus zij is vandaag niet aanwezig bij de rechtbank.

Lees ook: 'Kankernegerin'-incident vormde dieptepunt in tien jaar jongerenoverlast Hilversum-Oost

Afrofobie
Ook Lynn Fokkens van actiegroep Stop Afrofobie Nu is, net als twee weken geleden, naar de rechtbank afgereisd om haar steun te betuigen. "Het is belangrijk dat we hier voor Gilly staan om dit probleem te blijven aankaarten. Zij is in de eerste plaats het slachtoffer, maar wordt nu als misdadiger neergezet. Dát is afrofobie en daarom staan we hier."

Het incident
De Hilversumse Gilly Emanuels werd lange tijd geterroriseerd door jongeren in de buurt. Op 17 augustus 2017 loopt dit compleet uit de hand bij Emanuels' ijssalon aan de Kleine Drift.

In een video van het incident is te zien hoe de jongens haar uitschelden voor 'kankernegerin' en 'kankerzwarte'. De ondernemer krijgt een mandarijn in haar nek gegooid en wordt uitgescholden. Dan gaat ze de jongens met een stok te lijf.

Lees ook: OM eist 120 uur taakstraf tegen 'geterroriseerde' Hilversumse ijssalonhoudster

Tijdens twee rechtszaken op 6 februari staan Emanuels (mishandeling) en een van de jongens (belediging) terecht. Op de zitting wordt duidelijk dat de jongens normaal rondhangen op het Jacq P. Thijsseplein. Ze zijn daar weggestuurd omdat ze te veel overlast veroorzaken. Daarom zijn ze verplaatst naar de Kleine Drift, zo verklaren ze.

Lees ook: Gesteggel tussen Hilversum en justitie: was 'kankernegerin'-uitspraak racistisch of niet?

Emanuels heeft tijdens de zitting op 6 februari een taakstraf van 120 uur (waarvan 60 uur voorwaardelijk) tegen zich horen eisen. Vandaag hoort ze de uitspraak.