Ga naar Content
Gooi

'Kankernegerin-incident' vormde dieptepunt in tien jaar jongerenoverlast Hilversum-Oost

20 februari 2019, 07.17 uur · Aangepast 20 februari 2019, 08.44 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Adobe Stock

De zaak rond de Hilversumse ondernemer Gilly Emanuels staat niet op zichzelf. Voorafgaand aan het conflict met hangjongeren waarin de oud-eigenaresse van ijssalon 't Peronnetje verwikkeld raakte, waren er al tien jaar spanningen in Hilversum-Oost. Dat beeld komt naar voren uit documenten die in handen zijn van NH Nieuws.

Gilly Emanuels wordt vervolgd wegens mishandeling van een van de Hilversumse hangjongeren. Vandaag krijgt ze de uitspraak in haar zaak te horen. NH Nieuws volgt de zaak op de voet. Vink in onze app 'Nieuws notificaties' aan om met een pushbericht op de hoogte te blijven.

De Hilversumse werd een tijdlang geterroriseerd door jongeren in de buurt. De eerste signalen van de overlast die verschillende groepen in Hilversum-Oost veroorzaken, dateren alweer uit 2008. Direct daarna neemt de gemeente verschillende maatregelen om de overlast tegen te gaan, zo valt uit de documenten op te maken. Een greep uit die maatregelen: extra boa's, jongerenwerkers en persoonsgerichte hulpverlening.

Samenscholingsverbod
Niet alle maatregelen zijn succesvol. Zo werkt een samenscholingsverbod in 2016 juist averechts, schrijft burgemeester Pieter Broertjes in die periode. Hij constateert: "Het leidde tot een kat-en-muisspel waarbij de overlast en vernielingen toenamen. De jongeren verhuisden gewoon naar een andere plek."

Lees ook: Gesteggel tussen Hilversum en justitie: was 'kankernegerin'-uitspraak racistisch of niet?

Ondertussen groeit de groep. In de periode oktober 2016-juli 2017 brengen jeugd-BOA's 87 overlastgevende Hilversumse jongeren in beeld. De groep in Hilversum-Oost bestaat dan uit ongeveer 15 jongens. Rond die tijd is er veel overlast in Oost, zo ook in de directe omgeving van 't Peronnetje. 

Incident
Het is 17 augustus 2017 als het compleet uit de hand loopt bij Emanuels' ijssalon aan de Kleine Drift. In een video van het incident is te zien hoe de jongens haar uitschelden voor 'kankernegerin' en 'kankerzwarte'. De ondernemer krijgt een mandarijn in haar nek gegooid en wordt uitgescholden. Dan gaat ze de jongens met een stok te lijf.

Lees ook: OM eist 120 uur taakstraf tegen 'geterroriseerde' Hilversumse ijssalonhoudster

De jongens blijken bij de overlastgevende groep uit Hilversum-Oost te horen. Volgens de gemeente vormen ze niet de harde kern van deze groep, maar behoren ze tot 'de laagsten in rangorde'.

Rechtszaak
Tijdens twee rechtszaken op 6 februari staan Emanuels (mishandeling) en een van de jongens (belediging) terecht. Op de zitting wordt duidelijk dat de jongens normaal rondhangen op het Jacq P. Thijsseplein. Ze zijn daar weggestuurd omdat ze te veel overlast veroorzaken. Daarom zijn ze verplaatst naar de Kleine Drift, zo verklaren ze.

Lees ook: Gilly werd uitgescholden voor kankernegerin, maar moet na zelfverdediging zelf naar de rechter

De politie is op de hoogte van de overlast. Op 8 september 2017, twee weken na het 'kankernegerin-incident', schrijven agenten in een brief naar omwonenden dat uit waarnemingen 'naar voren komt dat er al langer sprake is van jeugdoverlast'.

Onacceptabel
Burgemeester Broertjes noemt het frustrerend dat het maar niet lukt de overlast structureel de kop in te drukken. "Als burgemeester vind ik dit onacceptabel. Zeker als mensen worden bedreigd, uitgescholden of slachtoffer worden van zinloze vernielingen."

Lees ook: D-Day voor 'geterroriseerde' eigenaresse Hilversumse ijssalon: Gilly hoort vandaag eis

Emanuels heeft tijdens de zitting op 6 februari een taakstraf van 120 uur (waarvan 60 uur voorwaardelijk) tegen zich horen eisen. Vandaag hoort ze de uitspraak. 

NH Nieuws maakte deze reportage op de dag dat zij de eis hoorde:

Emotionele dag voor Gilly Emanuels: "Het voelt alsof ik een trap na krijg" - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!