Ga naar Content
Gooi

Gesteggel tussen Hilversum en justitie: was 'kankernegerin'-uitspraak racistisch of niet?

19 februari 2019, 13.43 uur · Aangepast 20 februari 2019, 07.30 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Discriminatie of belediging? Over die vraag steggelen de gemeente Hilversum en justitie in de zaak rond de geterroriseerde ondernemer Gilly Emanuels. Zij werd door een hangjongere uitgescholden voor 'kankernegerin'. Een term die juridisch op verschillende manieren kan worden uitgelegd.

Uit documenten die in handen zijn van NH Nieuws komt het verschil van inzicht goed naar voren. Uit mailwisseling tussen beide partijen valt op te maken dat justitie Hilversum heeft verzocht om in een statement over het 'kankernegerin-incident' niet te spreken over 'discriminerende uitlatingen' maar over 'uitlatingen'. 

Lees ook: 'Kankernegerin-incident' vormde dieptepunt in tien jaar jongerenoverlast Hilversum-Oost

De gemeente heeft dat geweigerd, zo wordt verder duidelijk uit de stukken die door Gilly's advocaat zijn opgevraagd en ook in bezit zijn van NH Nieuws. "In alle voorgaande woordvoering [...] hebben we het gehad over discriminerende uitlatingen. Het zou ongeloofwaardig worden (en tot grote verontwaardiging leiden) als we dat nu ineens zouden weglaten", schrijft de gemeente. Daarentegen spreekt justitie in een persbericht van een 'woordenwisseling'. 

Discriminatie of niet?
De correspondentie geeft zo een inkijkje in twee verschillende werkelijkheden. De gemeente kijkt puur naar wat er tegen Gilly is geroepen. Justitie is van mening dat er sprake is van discriminatie als er een groep beledigd wordt en stelt dat er geen bewijs is dat Emanuels structureel werd getreiterd door de jongens. "Er is geen enkele melding bij ons bekend, behalve twee recente aangiften van een met poep besmeurde Surinaamse vlag en een steen die door de ruit is gegooid." 

Lees ook: Gilly werd uitgescholden voor kankernegerin, maar moet na zelfverdediging zelf naar de rechter

Wat verder opvalt is dat het uitgerekend de discriminatieofficier van de politie is die het voorval onderzoekt.

De jongen die haar uitschold moet zich verantwoorden voor de rechter voor het beledigen van Emanuels. Onduidelijk is nog wanneer. Morgen hoort Gilly Emanuels welke straf ze krijgt voor het belagen van de jongen. NH Nieuws maakte deze reportage op de dag dat zij de eis hoorde:

Emotionele dag voor Gilly Emanuels: "Het voelt alsof ik een trap na krijg" - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!