Ga naar Content
Noord-Holland

Veel meer Nederlandse vissers dreigen pulsvisvergunning te verliezen

19 februari 2019, 11.44 uur
Door: · Foto: ANP/Niels Wenstedt

Veel meer Nederlandse vissers dan gedacht dreigen nog dit jaar hun pulsvisvergunning te verliezen. Onlangs gingen Noord-Hollandse pulsvissers nog naar Den Haag om te protesteren tegen een mogelijk Europees verbod op hun professie.

Vorige week kregen 42 van de circa 80 Nederlandse visbedrijven nog te horen dat ze hun pulsvisvergunning waarschijnlijk tot halverwege 2021 kunnen behouden. Dat leek het resultaat van onderhandelingen in Brussel en Straatsburg, maar die belofte staat nergens zwart op wit.

In de akkoorden staat dat slechts vijf procent van de vloot van een land mag blijven vissen met pulstuig. Dat zijn geen 42, maar zo'n tien tot vijftien Nederlandse schepen. Dat zou betekenen dat het ministerie van Landbouw en Visserij nog dit jaar vergunningen moet stopzetten die voor onbepaalde tijd zijn afgegeven, schrijft de NOS.

Lees ook: Protest in Den Haag laatste strohalm voor pulsvisserij: "Met rug tegen de muur"

Protest in Den Haag
Vorige week ging NH Nieuws mee met Noord-Hollandse pulsvissers, die in Den Haag gingen protesteren. "Ik ben afhankelijk van de pulsvisserij. Als het verbod doorgaat, zal ik mijn boot moeten verkopen", zei pulsvisser Henk Bais uit Den Helder voor onze camera's.

Bekijk hier het item over de protesterende pulsvissers in Den Haag.

Pulsvissers zijn het beu en gaan naar Den Haag om te protesteren - NH Nieuws

Belofte minister
Bij die bijeenkomst in Den Haag deed minister Carola Schouten van Landbouw en Visserij de vissers een belofte: het kabinet zou innovatiegeld beschikbaar stellen voor de pulsvissers als het Europese verbod inderdaad van kracht zou gaan. Geld, zodat de vissers de tijd krijgen om over te stappen van pulsvisserij naar andere vismethodes.

Lees ook: Minister doet belofte aan pulsvissers: innovatiegeld als Europees verbod er komt

Onduidelijkheid
De onduidelijkheid over het aantal vergunningen komt voort uit een juridische truc die Europarlementariër en onderhandelaar Peter van Dalen (ChristenUnie) inzette, in overleg met het ministerie. Ze dachten gebruik te kunnen maken van een zogenoemde a contrario-redenering. In de teksten staat: "er zullen geen nieuwe licenties aan schepen worden afgegeven". Draai je die redenering om, zo zeiden de Nederlandse onderhandelaars, dan staat daar: "alle bestaande vergunningen blijven geldig".

Lees ook: Pulsvissers krijgen vijftien miljoen euro voor ontwikkeling nieuwe technieken

Het probleem is alleen dat Nederland veel te veel vergunningen voor onbepaalde tijd heeft afgegeven om binnen de toegestane vijf procent te blijven. De 42 vergunningen die Nederland wil behouden, komen neer op zo'n twintig procent van de vloot. Dat roept de vraag op welke afspraak harder is: maximaal vijf procent, of toch de redenering van de Nederlandse onderhandelaars? Nederland zegt het laatste.

Juristen buigen zich over de kwestie
"In mijn ogen is dat een heel rare zienswijze van Nederland," zegt jurist Hanna Schebesta van de Universiteit Wageningen. "Er staat duidelijk dat je met niet meer dan vijf procent mag pulsvissen. Het lid over nieuwe licenties heeft een duidelijk ander doel. Dat moet ervoor zorgen dat er geen nieuwe schepen een vergunning krijgen. Die redenering omdraaien is vreemd."

Andere juristen die door de NOS zijn geraadpleegd, bevestigen Schebesta's visie.

Lees ook: Pulsvissers voelen zich onbegrepen: "We voldoen aan eisen, maar worden toch gestraft"

Nog maanden van onzekerheid
De akkoorden die woensdag zijn gesloten, moeten nog worden omgezet in juridische artikelen en worden goedgekeurd door het Europees Parlement en door de Europese Raad. Daarom duurt het nog een paar maanden voordat de vissers weten waar ze aan toe zijn.

Bekijk hier de reactie van pulsvissers op het definitieve verbod op pulsvisserij.

Pulsvissers voelen zich onbegrepen: "We voldoen aan eisen, maar worden toch gestraft" - NH Nieuws