Noordkop & Texel

Minister doet belofte aan pulsvissers: innovatiegeld als Europees verbod er komt

12 februari 2019, 15.39 uur · Aangepast 12 februari 2019, 16.31 uur

Kees Visser
Kees Visser

DEN HAAG - Als de Europese Unie de pulsvisserij inderdaad verbiedt, kunnen Nederlandse pulsvissers rekenen op geld van het kabinet om op nieuwe technieken over te stappen. Dat zei minister Carola Schouten (Visserij) vandaag in Den Haag, waar tientallen Noord-Hollandse pulsvissers protesteerden tegen het mogelijke verbod.

De EU besluit waarschijnlijk woensdag tot een verbod op de pulsvisserij. Daarbij wordt platvis niet met over de bodem slepend tuig, maar met stroomstootjes opgeschrikt en het net in gedreven. Voor tientallen vissers uit Noord-Holland zou een verbod het einde van het bedrijf betekenen.

Pulsvissers van Texel, Den Helder en Den Oever zijn vanochtend in een grote bus naar Den Haag gereden om te protesteren. Eerder stuurde de vissersbond al een brandbrief aan premier Rutte, omdat ze duidelijkheid willen hebben.

Lees ook: Wethouder protesteert mee met pulsvissers: "Gaan ons best doen om wat te bereiken"

Tijd krijgen
Minister Schouten heeft haar steun uitgesproken richting de vissers, mocht het Europese verbod op pulsvisserij er inderdaad van komen. "We zullen om de vissers heen blijven staan''. Ze zegt zich er sterk voor te maken dat pulsvissers de tijd krijgen om over te stappen.

Lees ook: Protest in Den Haag laatste strohalm voor pulsvisserij: "Met rug tegen de muur"

Ze wil de overgangsperiode, die ze hoopt te bedingen, ook benutten om nieuwe mogelijkheden voor de vissers te vinden, "want we moeten vooruit, niet terug in de tijd''. Daarom stelt het kabinet innovatiegeld beschikbaar.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!