Ga naar Content

Pulsvissers voelen zich onbegrepen: "We voldoen aan eisen, maar worden toch gestraft"

De Nederlandse visserijsector is woest over het besluit van de Europese Commissie om pulsvissen te verbieden. 42 boten van de uit ruim tachtig schepen bestaande vloot moeten nog dit jaar stoppen: de andere helft heeft respijt tot juli 2021. 

Pulsvissen is een manier van vissen waarbij de vissen met zwakke stroomstootjes worden opgeschrikt en in het net zwemmen. Hierdoor zou de zeebodem gespaard blijven. Ook menen de Nederlandse vissers dat ze veel minder brandstof verbruiken. Bovendien is er nauwelijks sprake van bijvangst. Een duurzame manier van vissen dus.

Juist grote gevolgen
Met name in Frankrijk is campagne gevoerd tegen deze manier van visvangst. Volgens de Fransen zou de zeebodem juist worden omgewoeld en zou de techniek grote gevolgen hebben voor de visstand.

Lees ook: Helft van de pulsvissers moet stoppen: "Zwarte dag voor de visserij"

"We wisten dat het kon gebeuren, maar nu het besluit is genomen, is het is toch heel zuur", verzucht Jelle Toering, schipper van de UK-195. "Alles wat Nederland en Europa willen met het oog op het milieu, daar voldoen wij aan. En toch worden wij gestraft. Dat is wrang."  

Traditionale manier
Toering heeft zes ton geïnvesteerd om op innovatieve wijze vis te kunnen vangen. "Als het echt niet anders kan, gaan we straks terug naar de traditionele manier van vissen. Als de gasolieprijs normaal blijft is ook daar een boterham mee te verdienen, maar dat is niet hetgeen we willen. We willen innovatief en duurzaam bezig zijn."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: