Noordkop & Texel

Protest in Den Haag laatste strohalm voor pulsvisserij: "Met rug tegen de muur"

11 februari 2019, 17.35 uur · Aangepast 11 februari 2019, 19.58 uur

NH Nieuws

DEN HELDER - Vissers trekken morgen naar Den Haag om te protesteren tegen het dreigende Europese verbod op de pulsvisserij. Het Europees Parlement beslist deze week over het lot van tientallen Noord-Hollandse vissers. Alle hoop is gevestigd op steun van minister-president Rutte. "Het wordt tijd dat hij met zijn vuist op de tafel slaat."

Afgelopen weekeinde hebben de vissersbonden een brandbrief gestuurd aan premier Rutte. Morgen willen de vissers antwoord. "We zijn het beu. Niet eén sector in Nederland heeft zoveel gedaan aan innovatie en reductie van CO2 en dan wordt er gezegd: Schaf het maar af en leg het maar op de vuilnisbelt," vertelt Jan de Boer van vissersbond EMK aan NH Nieuws. Er vertrekken bussen vanuit onder meer Den Helder naar Den Haag.

Lees ook: Vissers morgen in actie tegen verbod op pulsvisserij

Vissers maken zich grote zorgen over de toekomst van de sector. De veranderingen die eraan komen hebben een grote impact op de visserij. "Een dreigend verbod op de pulsvisserij, de Brexit, windmolens op zee; er komt al meer op ons pad wat ons tegenhoudt," vertelt pulsvisser Fred Kraak.

Lees ook: EU stemt voor verbod op pulsvisserij

Voor pulsvisser Henk Bais betekent het verbod het einde van zijn bedrijf. "Ik ben afhankelijk van de pulsvisserij. Als het verbod doorgaat, zal ik mijn boot moeten verkopen."

Volgens Jan de Boer van de vissersbond is hij niet de enige die failliet zal gaan. "Ik hoop dat alle mannen naar Den Haag komen en laat ze hun vrouwen en kinderen meenemen. Maar ook vishandelaren en de visafslagen, want het treft hun allemaal." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!