Haarlem

Bedreigde burgemeester Wienen: van safehouse naar stadhuis en terug

12 februari 2019, 21.34 uur · Aangepast 13 februari 2019, 08.59 uur

ANP
ANP

HAARLEM - De Haarlemse burgemeester Jos Wienen neemt morgen namens alle bedreigde burgemeesters de Machiavelliprijs in ontvangst. Hij wordt zelf al bijna een half jaar beveiligd. In een uitgebreid interview met de NOS vertelt Wienen over hoe zijn leven er nu uitziet.

Door een bedreiging aan zijn adres leeft de burgemeester al maanden met zware beveilingsmaatregelen. Waar de dreiging vandaan komt, weet hij niet. Maar impact op zijn leven heeft het zeker.

Lees ook: Haarlemse burgemeesters en doodsbedreigingen: een overzicht

Wienen woont tegenwoordig in een safehouse. "Zodra ik buiten mijn safehouse ben, zijn er altijd beveiligers", vertelt hij aan de NOS. Die beveiligers lopen de hele dag met hem mee. "Ik kan niet zomaar meer ergens heen. Ik hou van een beetje improviseren, maar ik moet meer planmatig te werk gaan nu."

'Wortels van de democratie aangetast'
De Machiavelliprijs gaat dit jaar naar 'de bedreigde burgemeester'. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

Lees ook: Bedreigde burgemeester Jos Wienen krjigt Machiavelliprijs

De prijs is dit jaar volgens de jury "een aanklacht tegen dit fenomeen dat de wortels van onze democratie aantast en volstrekt onaanvaardbaar is". Naar schatting heeft een kwart van alle burgemeesters in Nederland te maken met bedreigingen. Uit een rondgang van NH Nieuws bleek vorige maand dat in Noord-Holland zelfs twee derde van de burgemeesters wel eens geconfronteerd is met intimidatie of bedreigingen.

'Troostprijs'
Namens de groep bedreigde burgemeesters is Jos Wienen bereid gevonden de prijs in ontvangst te nemen. "Dat vind ik bijzonder, het is een prestigieuze prijs", vertelt de burgemeester.

Tegelijkertijd vindt hij het apart. "Het is een communicatieprijs en de jury heeft gezegd dat een burgemeester die bedreigd wordt, minder goed kan communiceren. Dus dan zou je zeggen, dan is het een beetje een soort troostprijs. Je kan niet communiceren, maar je krijgt toch de prijs."

Lees ook: Bedreigde burgemeester Wienen 'minder grimmig beveiligd'

Wel is Wienen erg blij met de aandacht die de prijs vraagt voor bedreigde burgemeesters. "Ik voel me er wel door gesteund. Ik vind het belangrijk dat je als burgemeester dicht bij de burgers bent en naar ze luistert en in gesprek bent. Dan is dit een ongewenste situatie."

Bekijk hier het hele interview van de NOS met de ondergedoken burgemeester Wienen:

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!