Ga naar Content
Haarlem

Bedreigde burgemeester Jos Wienen krijgt Machiavelliprijs

8 januari 2019, 07.03 uur
Door: · Foto: ANP / NH Nieuws

De Machiavelliprijs gaat dit jaar naar 'de bedreigde burgemeester'. De prijs zal namens de burgemeesters in ontvangst worden genomen door Jos Wienen, de bedreigde burgemeester van Haarlem. Dat is zojuist bekendgemaakt in het NOS Radio 1 Journaal.

De prijs is dit jaar 'een aanklacht tegen dit fenomeen dat de wortels van onze democratie aantast en volstrekt onaanvaardbaar is', schrijft de jury. Namens de groep bedreigde burgemeesters is Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, bereid gevonden de prijs in ontvangst te nemen.

Lees ook: Haarlemse burgemeesters en doodsbedreigingen: een overzicht

Geweldsdreiging
"De bedreigde burgemeester is een publiek instituut dat niet meer in staat is te communiceren vanwege geweldsdreiging", schrijft de jury. Voorzitter Marja Wagenaar van de Stichting Machiavelli: "We kennen de laatste maanden allemaal de plaatjes van mannen en vrouw met mitrailleurs rondom het oude stadhuis. Hij heeft moeten onderduiken. Hij kan niet meer in zijn eigen huis wonen. Maar er zijn veel meer burgemeesters die dit overkomt."

Lees ook: Bedreigde burgemeester Wienen 'minder grimmig' beveiligd

Wienen ontvangt de prijs op 13 februari uit handen van Wagenaar. Het is de dertigste keer dat de prijs wordt uitgereikt. Wienen moest wegens bedreigingen onderduiken en wordt streng beveiligd. Eind vorig jaar wees Elsevier Weekblad de burgemeester al aan als Nederlander van het Jaar 2018, omdat deze ambtsdrager zo onder vuur liggen.

Schering en inslag
Uit onderzoek van NH Nieuws onder Noord-Hollands burgemeesters bleek in november dat zeker twee derde van de ondervraagden wel eens te maken heeft gehad met bedreigingen. Soms ging het om fysieke bedreigingen, en enkele burgemeesters hebben wel eens beveiliging gehad.

Gisteravond liet Wienen bij de nieuwjaarsreceptie in zijn stad nog weten dat de beveiliging rondom hem iets minder 'grimmig' is geworden: 

Burgemeester Wienen van Haarlem: "Beveiliging minder grimmig" - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!