Gooi

Voorlopig geen weg over de Hilversumse Hei, maar strijd gaat door

10 januari 2019, 22.00 uur · Door Robbert Bianchi

NH Nieuws

HILVERSUM - Het lijkt erop dat de petitie die Anita Vonhoff drie weken geleden startte zijn uitwerking heeft gehad. Het plan om een snelweg over de Hilversumse Hei aan te leggen is voorlopig van tafel. Toch is Vonhoff er niet helemaal gerust op.

"Ik ben in ieder geval blij dat de provincie Utrecht goed heeft geluisterd naar alle mensen die zeggen: 'laat de natuur met rust in plaats van kiezen voor meer asfalt'", reageert Anita Vonhoff over het besluit van de provincie Utrecht om de N201 niet te verbreden.

Lees ook: N201 niet verbreed: Hilversumse Heide voorlopig gered

In drie weken tijd ondertekenden bijna elfduizend mensen de petitie tegen de snelweg over de Hilversumse Hei. Ook de lokale politiek liet van zich horen en sprak zich uit tegen de weg dwars door het kwetsbare natuurgebied. "Voorheen was het onder-de-tafel-politiek, waar we als burger weinig over wisten. Het is dankzij deze handtekeningenactie boven tafel gekomen", meent Vonhoff.

Lees ook: Massale steun voor petitie tegen vierbaansweg door Hilversumse Heide

Onder-de-tafel-politiek
Dat de besluitvorming van de provincie een proces is waar je als burger weinig kijk op hebt, blijkt ook uit een eerste reactie van de provincie Noord-Holland. Deze wil niet bevestigen dat de weg over de hei nu buiten beeld is. Een woordvoerder laat weten dat ze de plannen van de provincie Utrecht bestuderen en bespreken, maar er staan geen besluitmomenten op de agenda.

Lees ook: Provincie: brede N201 van Vreeland tot over Hilversumse Hei niet aan de orde

In de gaten houden
Vonhoff wil daarom ook doorgaan met het verzamelen van de handtekeningen, want de strijd is nog niet gestreden. "Hier op de hei lijkt het gevaar even geweken. Maar dat wil niet zeggen dat er niet bij de N201 tussen Vreeland en Hilversum enorme schade aan de natuur kan worden aangericht. We houden daarom heel goed in de gaten wat er gaat gebeuren", aldus Vonhoff.

Kijk hier naar het hele interview met Anita Vonhoff over de keuze van provincie Utrecht om de N201 niet te verbreden:

Op 28 januari wil Vonhoff de petitie aanbieden aan de Statenleden van de provincie Utrecht. Ook de provincie Noord-Holland en de Tweede Kamer in Den Haag zullen op een gegeven moment de handtekeningen ontvangen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!