Start van hoofdcontent

HILVERSUM

nl

Provincie: brede N201 van Vreeland tot over Hilversumse Hei niet aan de orde

28 december 2018, 16.23 uur · Aangepast 28 december 2018, 17.10 uur · Door Robbert Bianchi

Volgens de Provincie Noord-Holland zijn er geen concrete plannen om de N201 tussen Vreeland en Hilversum te verbreden. Ook het plan voor een nieuw stuk snelweg dwars door de Hoorneboegse Hei ten zuiden van Hilversum staat voorlopig niet op de agenda, laat een woordvoerder van de provincie weten aan NH Nieuws.

De afgelopen weken groeide het verzet tegen de plannen gestaag. Een petitie tegen de snelweg over de Hoorneboegse Hei heeft in één week tijd meer dan 8000 handtekeningen opgeleverd. Ook de bewoners van de Willibrorduslaan in Hilversum hebben zich inmiddels verenigd om de nieuwe vierbaansweg aan hun achtertuin tegen te houden.

Lees ook: Massale steun voor petitie tegen vierbaansweg door Hilversumse Heide

Veel onrust is ontstaan door berichten dat er op 8 januari al een keuze gemaakt zou worden over de weg. Dit is niet geheel waar. Op 8 januari besluit de Provincie Utrecht over de N201. Het gaat dan alleen om het stuk dat in de provincie Utrecht ligt. Een besluit over het Noord-Hollandse deel van de N201 staat nog niet op de agenda.

Vier denkrichtingen
De N201 staat al jaren hoog op de lijst met grootste bereikbaarheidsknelpunten in de provincie Utrecht. Om die reden heeft de provincie Utrecht diverse verkeersonderzoeken uitgevoerd. Hierbij is ook gekeken naar de verkeersafwikkeling op het Noord-Hollandse deel. Uiteindelijk zijn hier voor het Utrechtse deel vier denkrichtingen overgebleven.

De besluitvorming over de denkrichtingen (welke wel en niet verder uitwerken) door Gedeputeerde Staten van Utrecht op 8 januari 2019 gaat uitsluitend over het Utrechtse deel van de N201 tussen Uithoorn en Vreeland. Het Noord-Hollandse deel, in de gemeenten Wijdemeren en Hilversum, blijft hierbij buiten beschouwing.De provincie Noord-Holland wacht eerst de uitkomst van Utrecht af. Pas als Utrecht kiest voor de verbrede N201-variant wordt er ook vanuit Noord-Holland gekeken of er eventueel een aansluiting moet komen. Wat de gemeente Hilversum betreft komt er sowieso geen nieuwe weg over de Hoorneboegse Hei.

Geen haalbare kaart
De Hilversumse wethouder Annette Wolthers van Verkeer laat NH Nieuws het volgende weten: "Eén van de denkrichtingen van de provincie Utrecht is een weg over de Hoornboegse Hei. Ik heb aan de provincie Utrecht aangegeven dat een vierbaansweg door dit mooie natuurgebied mij geen haalbare kaart lijkt. Ook de gemeente Wijdemeren heeft aangegeven dit geen geschikte mogelijkheid te vinden. Natuurlijk volgen we het proces op de voet. Maar ik wil nog niet al teveel speculeren en eerst afwachten wat Gedeputeerde Staten (van de provincie Utrecht) op 8 januari gaan besluiten. Dan kom ik bij u terug."

De gemeenten Wijdemeren en Hilversum doen echter nog geen uitspraken over de mogelijke verbreding van de bestaande N201 tussen Vreeland en Hilversum. NH Nieuws blijft de ontwikkelingen op de voet volgen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!