Start van hoofdcontent

HILVERSUM

nl

Massale steun voor petitie tegen vierbaansweg door Hilversumse Heide

24 december 2018, 15.20 uur · Aangepast 25 december 2018, 15.44 uur · Door Robbert Bianchi

Anita Vonhoff startte een petitie tegen de mogelijke komst van een vierbaansweg dwars over de hei bij Hilversum. De petitie is in vier dagen tijd al meer dan 6.000 keer ondertekend.

In de petitie roept Vonhoff de plannenmakers op de natuur van de Hoorneboegse Heide onaangetast te laten. En ook het plan om de N201 te verbreden naar vier rijstroken moet volgens Vonhoff zo snel als mogelijk weer van tafel.

Bijna dagelijks wandelt Anita Vonhoff met haar honden over de Hoorneboegse Heide. Ze doet het graag want de natuur is er prachtig. Hoe lang dit zo blijft is vraag, want er zijn vergevorderde plannen om dwars door het natuurgebied een brede snelweg aan te leggen. "En dat maakt enorm veel herrie, enorm veel milieuvervuiling en voor je het weet is de halve hei weg. ", vertelt Anita Vonhoff tegen NH Nieuws.

Doorstroming verbeteren
De plannen voor de weg zijn onderdeel van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Hierin onderzoekt het Rijk de mogelijkheden om de doorstroming van het verkeer tussen Schiphol en Hilversum te verbeteren. Een van de opties is het verbreden van de N201 van 2 naar 4 rijstroken. Hierbij willen de plannenmakers ook een nieuw stuk snelweg aanleggen, zodat de verbinding tussen de A27 en de N201 niet meer door Hilversum heen hoeft te lopen. De nieuwe weg gaat onderlangs Hilversum en doorkruist een groot natuurgebied.

Volgens Vonhoff is aanleg van het asfalt een belachelijk plan. "Als je kijkt naar de klimaatverandering, kan je geen weg neerleggen die alleen maar meer vervuiling geeft. Ik denk dat we een oplossing moeten zoeken die misschien wel wat slechter is voor de economie maar wel beter is voor het milieu", licht Vonhoff toe.    

Om de plannenmakers op andere gedachten te brengen, besloot Anita een brief te schrijven. Maar aan wie ze deze moest richten was niet helemaal duidelijk. "Je weet eigenlijk niet wie je moet benaderen, wie erover gaat en waar je moet zijn om informatie te krijgen en hoe je het moet tegenhouden. En dat maakt het heel onrustig, want voor je het weet ligt er een weg en dan ben je te laat", aldus Vonhoff.

Facebook ontplofte
Ze publiceerde de brief ook op Facebook en toen begon het balletje rollen. "De volgende ochtend ontplofte mijn Facebook. Iedereen vroeg: Anita, waar kunnen we tekenen? En toen heb ik snel een petitie opgezet", legt Vonhoff uit. Dat de petitie massaal gesteund wordt, ziet ze als een steun in de rug. "Zesduizend handtekeningen in vier dagen is niet niks. Ik denk dat er dat er heel veel mensen zijn die, net als ik, wel iets willen doen maar niet weten wát ze moeten doen." 

Wat Vonhoff met de handtekeningen gaat doen, is ook nog niet helemaal duidelijk. Ze gaat het in ieder geval  aanbieden, maar aan wie precies weet ze niet. "Iemand die er verstand van heeft, in de hoop dat iemand het voortouw neemt om een andere oplossing te vinden", zegt ze strijdbaar. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!