Ga naar Content
IJmond

PWN deelt 'grafietzorgen': 'Snel onderzoek naar wat het met de natuur doet'

29 november 2018, 14.11 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Jeroen Komen

Drinkwaterwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN maakt zich zorgen over de grafietregens die neerdalen in de IJmond. Woordvoerster Jojanneke van Mourik laat weten in gesprek te zijn met Tata Steel en de provincie. "We willen duidelijkheid over de effecten voor natuur en dieren."

Van Mourik was gisteravond ook aanwezig op de bewonersbijeenkomst in Wijk aan Zee, waar de provincie aankondigde duidelijkheid te willen scheppen over resultaten van onderzoek. Antwoorden over de (mogelijke) gevolgen, die ook PWN ook maar al te graag wil hebben, bleven echter uit.

Lees ook: Wijk aan Zeeërs geërgerd over informatievoorziening GGD

"Het is nu niet in te schatten wat het doet met de natuur. We willen graag zo snel als mogelijk een onderzoek, maar wat en hoe weten we op dit moment niet. Dat gaan we nog verder bespreken", zegt Van Mourik tegen NH Nieuws.

Lees ook: Fauna4Life maakt zich zorgen over dieren: "Ze likken het grafiet op uit hun vacht" 

In het gebied lopen veel dieren, zoals konijnen, vossen en Schotse hooglanders die de grafietdeeltjes opeten. "We leunen niet achterover in de stoel en willen duidelijkheid. Maar tot die tijd ondernemen we nog geen actie."

Drinkwater
PWN verwerkt in de omgeving van Tata Steel en slakverwerker Harsco - de bron van de grafietwolken - oppervlaktewater tot drinkwater. Zorgen over de waterkwaliteit hoeven de mensen zich niet te maken, stelt de woordvoerster. "Het duingebied werkt als een soort koffiefilter, en we bemonsteren het water uiteraard veelvuldig", verzekert ze. "De grafiet heeft geen invloed op het drinkwater."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!