Ga naar Content

Toekomst centrum Bergen opnieuw ter discussie: raad buigt zich over alternatieven

Na jaren plannen maken en discussiëren volgt vanavond een nieuw hoofdstuk in het langlopende dossier rondom de herinrichting van het centrum van Bergen. Eind 2016 maakte de toenmalige gemeenteraad al een keuze. De huidige raad wil het graag anders en bespreekt vanavond in een extra vergadering de mogelijke scenario's.

Al meer dan veertig jaar worden er plannen gemaakt voor de herinrichting van de entree van het centrum van Bergen. Vele plannen voor de zogenoemde 'Harmonielocatie' sneuvelden, tot de gemeenteraad eind 2016 dan eindelijk een knoop doorhakte en voor het bouwplan 'De 7 Dorpelingen' koos.

Lees ook: Raad Bergen kiest voor dorpshart mét supermarkt

Dat plan, inclusief een supermarkt, stuitte op veel verzet. Inwoners vonden het te massaal en niet dorps genoeg. Er werd zelfs een eigen plan ontwikkeld wat op veel draagkracht kon rekenen. Maar dat haalde het niet.

Nu is er dus een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan het inmiddels dikke dossier over de Harmonielocatie. De nieuwe gemeenteraad besloot het genomen besluit voor het centrum te heroverwegen. Ze gaf het gemeentebestuur de opdracht met alternatieven te komen.

Lees ook: Drie mogelijke alternatieven voor bekritiseerd centrumplan Bergen

Vanavond worden alle mogelijke scenario's besproken. Die variëren van een heel nieuw plan maken tot het alsnog uitvoeren van 'De 7 Dorpelingen'. Onderzoek heeft alvast duidelijk gemaakt dat de alternatieven voor de herinrichting vele miljoenen extra kunnen gaan kosten.

De extra commissievergadering begint vanavond om 19.30 uur. Het eerste deel van de besprekingen vindt achter gesloten deuren plaats om de rechtspositie van de gemeente niet te benadelen.

Foto: Harmonielocatie Bergen - NH/ Anne Klijnstra