Ga naar Content
Noord-Holland

Raad Bergen kiest voor dorpshart mét supermarkt

16 december 2016, 01.30 uur · Aangepast 16 december 2016, 02.19 uur
Door: · Foto: Harmonielocatie Bergen - NH/ Anne Klijnstra

BERGEN De gemeenteraad van Bergen heeft gekozen voor een nieuw dorpshart. Een krappe meerderheid stemde in met het plan de '7 dorpelingen'. Dat betekent dat de entree van het dorp wordt heringericht inclusief een supermarkt.

Na ruim veertig jaar plannenmakerij en gebakkelei is de kogel door de kerk: Bergen krijgt een dorpshart mét een supermarkt. Met 12 tegen 10 schaarde de gemeenteraad zich achter het voorstel van het college van B&W om in te stemmen met het plan de '7 dorpelingen' van de Bergense projectontwikkelaar Schrama.

Lees ook: Bergenaren roeren zich over centrumplan""Wij willen geen koopgoot"

Voor de herinrichting van het dorpscentrum waren twee plannen in de race. Naast het voorstel van Schrama was dat het plan van een groep inwoners: "In Harmonie'. Zij lijken nu definitief aan het kortste eind te trekken. René Meijer van In Harmonie noemt de beslissing van de raad "pijnlijk, heel pijnlijk". Maar hij geeft nog niet op.

Kort geding
"Onze advocaat denkt dat wij goede kans hebben bij de rechter", zegt Meijer. "Wij denken namelijk dat de spelregels niet goed gehanteerd zijn door de gemeente. En dat de raadsleden niet juist zijn ingelicht en dat zij daardoor geen goed besluit hebben kunnen nemen. Wij stappen dus naar de kort geding-rechter".

Motie van wantrouwen
Aan het eind van de raadszitting dienden de oppositiepartijen nog een motie van wantrouwen in tegen verantwoordelijk wethouder Odile Rasch. Dit deden ze onder meer omdat zij geen gehoor bij de wethouder vonden in hun poging de beslissing iets uit te stellen om een expert de kans te geven om beide plannen tot één plan samen te voegen. Daarop volgde de motie. Die haalde het uiteindelijk niet.