Ga naar Content
Alkmaar

Alternatieven voor centrumplan Bergen kosten miljoenen extra

22 november 2018, 15.13 uur · Aangepast 22 november 2018, 16.04 uur
Door: · Foto: gemeente Bergen

De mogelijke alternatieven voor de herinrichting van het centrum van Bergen hebben flinke financiële gevolgen. Dat heeft het gemeentebestuur laten doorrekenen door twee externe bureaus. Het afwijken van het bestaande bouwplan kan 2,9 miljoen euro extra gaan kosten.

Tientallen jaren wordt er in Bergen al gediscussieerd over de invulling van het dorpshart, de entree van Bergen. Eind 2016 koos de toenmalige gemeenteraad voor het plan 'De 7 Dorpelingen' (D7D) voor de invulling van de zogenoemde Harmonielocatie. Dat plan bevat ook een supermarkt, maar krijgt de nodige kritiek vanuit de inwoners.

Lees ook: Drie mogelijke alternatieven voor bekritiseerd centrumplan Bergen

Een meerderheid van de nieuwe gemeenteraad wil dat het genomen besluit over het centrum wordt heroverwogen en heeft het gemeentebestuur opdracht gegeven naar alternatieven te kijken. Daar zijn uiteindelijk vier scenario's uit voort gekomen. Alle vier kosten ze extra geld, zo schatten experts in.

Goedkoopste variant
Veruit het goedkoopste scenario is, niet verrassend, het uitvoeren van het plan 'D7D'. Door de vertraging die de uitvoering van het plan heeft opgelopen door het 'heroverwegingsbesluit', komt daar 'slechts' 100.000 euro bovenop.

De drie alternatieven: 1.) co-creatie nieuw plan, 2.) aanpassen van 'D7D' en 3.) terugdraaien besluit 'D7D', kosten beduidend meer volgens de globale berekeningen van het bureau PAS bv.

Het gaat dan om bedragen tussen de 2,6 en 2,9 miljoen euro extra voor onder meer plan- en exploitatiekosten en winstderving. Eventuele bedragen voor mogelijke schadeclaims zijn daar niet in opgenomen.

Lees ook: Raad Bergen kiest voor dorpshart mét supermarkt

Ook juridisch zijn er gevolgen. Bureau Houthoff heeft naar die gevolgen gekeken en de kansen voor het bestrijden van schadeclaims geanalyseerd. Mocht de raad beslissen om het besluit over 'D7D' terug te draaien dan loopt de gemeente juridisch het meeste risico. Doorgaan met 'D7D' het minst.

Komende dinsdagavond bespreekt de gemeenteraad de vier scenario's en de mogelijke gevolgen en risico's. Tijdens de raadsvergadering van 18 december valt definitief een besluit over de uitwerking van een of meer scenario's.

Foto: Harmonielocatie Bergen - NH/ Anne Klijnstra