Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Dit waren de ongeregeldheden tijdens de sinterklaasintochten in de provincie

17 november 2018, 17.48 uur · Aangepast 17 november 2018, 21.15 uur

Hoewel de landelijke sintintocht in Zaanstad grotendeels voorspoedig is verlopen, ging het niet overal in de provincie even goed. Zo werd een bus met anti-Pietdemonstranten door de politie tegengehouden bij Alkmaar, kregen meerdere pro-Pietdemonstranten in Hoorn een gebiedsverbod en was er sprake van een grimmige sfeer in Hilversum.

Alkmaar
Een bus met Kick Out Zwarte Piet-demonstranten die onderweg was naar de aankomstplek van Sinterklaas in Den Helder, werd vanochtend rond 10.00 uur door agenten op de A9 bij Alkmaar aan de kant gezet. De politie wilde de demonstranten naar een alternatieve locatie in Den Helder begeleiden waar ze veilig konden demonstreren. De groep weigerde naar de alternatieve locatie te gaan en besloot vervolgens in Amstelveen te protesteren.

Lees ook: Bus met anti-Pietdemonstranten van weg gehaald door agenten bij Alkmaar

Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Helder was met de demonstranten onder meer afgesproken dat ze om 8.00 uur welkom waren, maar niet op het moment dat Sinterklaas aankwam. Dit vanwege veiligheidsoverwegingen.

"Op het moment van de sinterklaasintocht gaat alle aandacht uit naar dit evenement. Dan is er geen plaats voor andere stromen met andere motieven. Dat is precies de reden om eerder aanwezig te zijn voor de demonstranten, zodat we de veiligheid van al het publiek dat met kinderen langs de kade staat en die van de demonstranten kunnen waarborgen", zegt een woordvoerder namens burgemeester Schuiling tegen NH Nieuws.

Den Helder
Langs de N99 bij Den Helder stond een groepje van zeven mannen anti-Pietdemonstranten op te wachten. Ze wilden hen "vriendelijk verzoeken" rechtsomkeert te maken. Agenten hielden de mannen in de gaten.

Lees ook: Nieuwediepers wachten anti-Pietdemonstranten op langs N99

De mannen waren niet bang voor de politie. "Als ik word vastgezet, dan is dat maar zo", zei een van hen tegen NH Nieuws. "Slaap ik een nacht in de cel, maar morgen ben ik toch weer gewoon thuis." 

Hoorn
In Hoorn werden in totaal 38 gebiedsverboden uitgedeeld na onenigheden rondom de intocht. Meerdere pro-Pietdemonstranten werden door de politie naar een steeg geleid vanwege "provocerend gedrag" bij het anti-Pietenvak.

Lees ook: Politie leidt pro-Pietdemonstranten in Hoorn weg, sfeer op straat even "grimmig"

"Het is jammer dat een aantal mensen toch de spanning heeft opgezocht, maar de politie heeft snel en adequaat ingegrepen en hen van de intocht weggeleid. Belangrijkste is dat de kinderen volop van het feest hebben kunnen genieten", zegt burgemeester Jan Nieuwenburg tegen NH Nieuws.

Hilversum
Anti-Pietdemonstranten in Hilversum werden door burgemeester Pieter Broertjes weggestuurd, omdat de sfeer te grimmig werd. De Kick Out Zwarte Piet-demonstranten werden door enkele omstanders bespuwd. Ook zouden er eieren, appels en stenen naar de groep zijn gegooid.

Lees ook: Ook intocht Hilversum grimmig: anti-Pietdemonstranten weggestuurd 'voor eigen veiligheid'

De groep stond opgesteld op de Groest waar de sintintocht langskwam. Ze riepen leuzen zoals "Zwarte Piet is zwart verdriet" en "Hilversum schaam je."

In Zaanstad verliep de sintintocht grotendeels voorspoedig. Daar werd de Goedheiligman door zo'n 30.000 bezoekers verwelkomd:

Landelijke intocht Sinterklaas goed verlopen - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws / ANP