Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Zaanstad maakt afspraken met Piet-demonstranten

15 november 2018, 15.05 uur · Aangepast 15 november 2018, 15.16 uur
Door: · Foto: André Verheul

De gemeente Zaanstad heeft afspraken gemaakt met vier groepen demonstranten die zaterdag willen demonstreren tijdens de Landelijke Intocht van Sinterklaas.

De groepen waarmee de gemeente afspraken heeft gemaakt, zeggen uit te zijn op een vreedzaam protest en zich aan de voorschriften te houden. Het betreft zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet.

Lees ook: Rechter: Zwarte Piet is welkom bij landelijke intocht Zaanstad

"Kinderen kunnen best iets meekrijgen van een demonstratie, maar zij hebben het recht om niet blootgesteld te worden aan gespannen situaties, verbale of fysieke confrontaties en andere grensoverschrijdende zaken. Daar wordt een scherpe grens getrokken", zegt een woordvoerder van de gemeente Zaanstad.

Lees ook: Zwart of roetveeg? Dit is de (hoe dan ook) omstreden keuze van Monique en Mireille

Aan de route zijn twee demonstratievakken ingericht, een aan de Lagedijk en een aan de Leeghwaterweg, net voorbij de Julianabrug. De demonstratievakken liggen ver uit elkaar om eventuele confrontaties te voorkomen en zijn altijd duidelijk afgescheiden van de plekken waar kinderen staan.

Iedere groep zijn eigen plek
De groepen, zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet, krijgen allemaal een eigen perceel aangewezen. Bij de voorstanders van Zwarte Piet gaat het om de Nederlandse Volks Unie (NVU) en 'Demonstratie VOOR Zwarte Piet Nationale Intocht Zaandam'. Bij de tegenstanders gaat het om 'Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad' en 'Opinnzwawidi'.

Lees ook: De Grauwe Eeuw-voorman gearresteerd voor bedreigen Sinterklaas

Twee van de vier groepen, één voor en één tegen Zwarte Piet, hebben aangegeven niet direct aan de route te willen staan. Zij krijgen elk een plek op ruime afstand van de route. Demonstranten zullen door de politie naar hun plek begeleid worden.

Demonstranten die zich niet hebben aangemeld en/of niet bereid zijn tot het maken van afspraken worden verwezen naar een locatie op ruime afstand van het evenemententerrein.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!