Zaanstreek-Waterland

NL
V

Zestien jaar cel geëist om dood Pauline Mol uit Zaandam

10 oktober 2018, 15.15 uur · Aangepast 24 oktober 2018, 16.12 uur

Tegen twee mannen is vandaag zestien jaar cel geëist voor de gewelddadige dood van de 53-jarige Pauline Mol uit Zaandam. Een derde man moet volgens het Openbaar Ministerie (OM) acht jaar de cel in voor medeplichtigheid.

De Zaandamse had haar buren verteld dat ze een erfenis zou krijgen. De man die wordt verdacht van medeplichtigheid is een van haar buren en kende haar leefsituatie en financiële positie. "Zonder zijn informatie zou het delict in het geheel niet zijn gepleegd", stelde de officier van justitie.

Lees ook: Verdachten moord Zaanse Pauline Mol voor rechter

De twee hoofdverdachten zijn volgens het OM aantoonbaar in de woning van de vrouw geweest en hebben samen grof geweld gebruikt, zo blijkt uit sporen op het lichaam van de vrouw. Van de buurman kon niet worden aangetoond dat hij tijdens het delict in de woning is geweest.

Doodsangsten
De mannen hebben het hele huis doorzocht. "Het slachtoffer moet doodsangsten hebben uitgestaan: liggend op de grond, pijn lijdend en vastgebonden aan handen en voeten", omschreef de officier de laatste momenten van de Zaanse.

Over het overlijden van Pauline Mol waren lang veel vragen. Een buurman ontdekte haar lichaam op 26 maart 2017 bij toeval toen hij door haar keukenraam naar binnen keek. Hij zag haar met haar armen gekruist op de grond liggen. Ze bleek te zijn vastgebonden en haar woning was compleet overhoop gehaald.

Lees ook: Dood van Zaandamse Pauline (53) nog altijd in nevelen gehuld

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht schonk op 27 juni 2017 aandacht aan de zaak. Na die uitzending kwamen meerdere tips binnen. 

De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak.