Start van hoofdcontent

ZAANSTAD

nl

NTR: Toch Zwarte Pieten bij landelijke intocht in Zaandam

4 oktober 2018, 21.22 uur · Aangepast 5 oktober 2018, 10.49 uur · Foto: ANP

Sinterklaas zal bij zijn intocht in Zaanstad wel degelijk ook gezelschap krijgen van Zwarte Pieten. "Naar gelang ze vaker door de schoorsteen zijn gegaan, worden ze zwarter", verduidelijkt een woordvoerder van de NTR, de omroep die het televisieverslag verzorgt. "Er zijn er ook bij die helemaal zwart zijn."

De discussies over het uiterlijk van de helpers van Sinterklaas zijn weer volop losgebarsten, nadat de NTR gisteren een verklaring uitbracht over de intocht. Daarin stond ook al uitgelegd dat pieten een zwart gezicht krijgen door het trotseren van schoorstenen. Alle pieten zijn in die zin roetveegpieten, aldus de woordvoerder, dus ook de egaal zwarte pieten.

Lees ook: NTR onthult: zo ziet Piet eruit bij de landelijke Sinterklaasintocht in Zaanstad 

NRC merkte het misverstand vandaag als eerste op. "Ik begrijp de verwarring wel'', zegt de NTR-woordvoerder. "We proberen elk jaar een stapje te maken om geleidelijk een verandering te volgen die er in de maatschappij is. Elk jaar een beetje minder zwart. Dat is feitelijk al jaren zo."

Bereidwillige pieten in uiteenlopende schakeringen zwart zijn er volgens de NTR genoeg, ook al heeft één van de negen sinterklaascomités in Zaanstad - het Sinterklaascomité Zaanstad - zich teruggetrokken uit onvrede over de pietenkwestie. 

Lees ook: Zaans Sinterklaascomité bedreigd: zorgen over landelijke intocht

Het Sinterklaascomité Zaanstad ontving de afgelopen dagen bedreigingen omdat ze voor Zwarte Pieten, en dus niet voor roetveegpieten hebben gekozen.

De nuance van de NTR betekent niet dat het comité zich nu weer aansluit bij de landelijke intocht. "Wij blijven bij ons standpunt", aldus voorzitter Rene de Reus. "Het is opvallend dat de NTR hier nu ineens mee komt, want tegen ons is toch echt wat anders verkondigd. En ik ben bang dat ook andere comités zich misschien wel terug gaan trekken."