Ga naar Content
Noord-Holland

Eikenprocessierups toch in opmars in Noord-Holland

16 juli 2018, 18.00 uur
Door: · Foto: Wandelbos Groenendaal

NOORD-HOLLAND Naar nu blijkt is de eikenprocessierups toch aan een opmars bezig in Noord-Holland. De rups is in zes nieuwe Noord-Hollandse gemeenten waargenomen, terwijl in de al bekende plaatsen nesten op nieuwe locaties zijn gezien. "De populatie breidt zich hier verder uit", aldus Arnold van Vliet van Wageningen University.

In de gemeenten Bloemendaal, Velsen, Purmerend, Haarlem, Heemstede en Castricum is de eikenprocessierups ook gezien, terwijl het diertje er volgens Wageningen University op Nature Today eerder niet voorkwam. Daarnaast zijn gisteren al de eerste eikenprocessievlinders waargenomen in Nederland. Dit is een paar weken eerder dan normaal.

Vorige week leek Noord-Holland nog verschoond te blijven van de eikenprocessierups. Uit cijfers van Jeukrups.nl, die NH Nieuws opvroeg, bleek dat de rups alleen was gezien op een aantal plekken in en rond Amsterdam, in Hoofddorp en op slechts acht plekken van Haarlem tot op Texel.

Lees ook: Eikenprocessierups rukt op in Noord-Holland: nesten in Castricum verwijderd

Volgens Arnold van Vliet van Wageningen University geeft dit echter geen compleet beeld. "Uit waarnemingen en contacten met bestrijders zien we dat de populatie eikenprocessierupsen zich hier wel degelijk verder uitbreidt."

Volgend jaar nog meer
De reden hiervoor is een combinatie van factoren, meent Van Vliet. "Het komt door het fantastische weer van dit en vorig jaar, maar ook door een verlengde diapauze (ontwikkelingsstilstand bij insecten, red.). De dieren kruipen in de grond en vliegen er later uit. Waarschijnlijk zijn er volgend jaar nog meer eikenprocessierupsen. Dat zal het er voor de mensen niet gemakkelijker op maken."

Lees ook: Meer overlast eikenprocessierups door warmte

Het grootse probleem vormen de brandharen waarmee de eikenprocessierups is bedekt. Contact leidt tot jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of de luchtwegen. De klachten kunnen twee weken aanhouden. Elke rups heeft 700.000 van die brandharen.