Ga naar Content
Noord-Holland

Meer overlast eikenprocessierups door warmte

10 juni 2018, 11.26 uur
Door: · Foto: Wandelbos Groenendaal

NOORD-HOLLAND Door de warmte van de afgelopen periode heeft de eikenprocessierups zich sneller ontwikkeld dan andere jaren. Op veel plaatsen worden zeer grote aantallen rupsen aangetroffen en daardoor ontstaat ook meer overlast, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups van de Wageningen Universiteit.

Soms zitten er hoeveelheden rupsen in de bomen die een kruiwagen kunnen vullen. Niet alleen de warmte zorgt voor snelle groei. Een andere oorzaak is dat op veel locaties is bezuinigd op de bestrijding, waardoor oude nesten zijn blijven zitten. Een nest dat niet wordt weggehaald, leidt het jaar daarna tot een vervijfvoudiging van het aantal rupsen. Eerder dit jaar is er al preventief met bestrijdingsmiddel gespoten, maar dat heeft lang niet altijd het gewenste effect gehad.

Lees ook: Heemstede verrast door eikenprocessierups: "Meegekomen uit de kwekerij"

Grootse probleem vormen de brandharen waarmee de eikenprocessierups is bedekt. Contact leidt tot jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De klachten kunnen twee weken aanhouden. Elke rups heeft 700.000 van die brandharen.

Lees ook: Eikenprocessierups duikt op bij Purmerendse voetbalvereniging

De rupsen voeden zich met eikenblad, maar waar het voedsel op is, stappen ze over op andere bomen. Ook zijn al gevallen bekend dat ze gebouwen binnenkomen op zoek naar voedsel. Het kenniscentrum drukt mensen op het hart vooral niet zelf de rupsen te gaan bestrijden en dat over te laten aan professionals. Zitten de rupsen in huis, dan kun je ze wel fixeren met haarlak of lijmspray, maar in geen geval doodtrappen, zeggen de onderzoekers.