Ga naar Content
Noord-Holland

Eikenprocessierups rukt op in Noord-Holland: nesten in Castricum verwijderd

27 juni 2018, 00.17 uur · Aangepast 27 juni 2018, 00.54 uur
Door: · Foto: Hans Peter Olivier

CASTRICUM De eikenprocessierups rukt langzaam maar zeker op in Noord-Holland. Vandaag is in Castricum een aantal nesten gevonden in de bomen.

Dat meldt onze mediapartner Kijk op Castricum. Een medewerker van de groendienst in het dorp vond de beestjes. Er zaten vier nesten in twee eikenbomen. Die zijn met speciale apparatuur door de Bomenploeg van de gemeente Castricum verwijderd. 

Lees ook: Meer overlast eikenprocessierups door warmte

Door de warmte van de afgelopen periode heeft de eikenprocessierups zich sneller ontwikkeld dan andere jaren. Op veel plaatsen worden zeer grote aantallen rupsen aangetroffen en daardoor ontstaat ook meer overlast, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups van de Wageningen Universiteit. 

Problemen
Het grootse probleem vormen de brandharen waarmee de eikenprocessierups is bedekt. Contact leidt tot jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De klachten kunnen twee weken aanhouden. Elke rups heeft 700.000 van die brandharen.

Heemstede
Een van de plekken waar hij deze lente voor het eerst opdook, was Heemstede. Dat meldde Wandelbos Groenendaal. "Voor het eerst in de geschiedenis van Heemstede is de eikenprocessierups gesignaleerd in de gemeente", werd er toen geschreven.