Ga naar Content
Noord-Holland

Nederland heeft last, maar Noord-Holland blijft gespaard van eikenprocessierups

9 juli 2018, 13.00 uur · Aangepast 16 juli 2018, 12.20 uur
Door: · Foto: Creatieve Commons

NOORD-HOLLAND Terwijl in de rest van Nederland de eikenprocessierups weer voor behoorlijk wat overlast zorgt, blijkt het beestje zijn weg naar Noord-Holland nog niet echt gevonden te hebben. Volgens de cijfers van Jeukrups.nl is de rups alleen gezien op een aantal plekken in Amsterdam en omstreken, Hoofddorp en van Haarlem tot op Texel op slechts acht plekken.

Dat in tegenstelling tot het oosten van het land, waar de eikenprocessierups - in de volksmond ook wel een jeukrups genoemd - de afgelopen periode is uitgegroeid tot een ware plaag.

De gemeenten waar de meeste meldingen zijn gedaan zijn Hengelo (Overijssel), Hoogeveen (Drenthe), Enschede (Overijssel) en Montferland (Gelderland). De eikenprocessierups komt namelijk vooral voor in gebieden met zandgrond waar veel eikenbomen staan. 

Lees ook: Meer overlast eikenprocessierups door warmte

Toch ontwikkelt de opmars van het diertje - die van mei tot en met juli in eikenbomen te vinden zijn - zich in de provincie sneller dan afgelopen jaren. Dit komt door de lange, aanhoudende warmte die al vroeg in het seizoen begon. Vooral in Heemstede en Castricum werden er grote nesten gevonden. 

Het grootse probleem vormen de brandharen waarmee de eikenprocessierups is bedekt. Contact leidt tot jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De klachten kunnen twee weken aanhouden. Elke rups heeft 700.000 van die brandharen.