Ga naar Content

Steun voor ijssalonhoudster na besluit vervolging: 'Walk with Gilly' trekt door Hilversum

HILVERSUM Zo'n dertig mensen hebben vanmiddag meegelopen in een mars voor Gilly Emanuels, om haar te steunen. Emanuels wordt vervolgd omdat ze met fysiek geweld opkwam tegen jongens die haar uitscholden voor onder meer 'kankeraap'.

De stoet liep door het centrum van Hilversum en langs haar voormalige ijssalon 't Perronnetje aan de Kleine Drift. "Politie en justitie moeten echt erkennen dat er discriminatie is en dat het een hele hoge prioriteit moet krijgen", gaf advocaat Gerrit Bogaers uit Laren als reden om mee te lopen.

Ook gemeenteraadslid Rebekka Timmer van de SP deed mee aan de protestmars: "Het is heel belangrijk dat we ons uitspreken tegen racisme en iedere vorm van racisme. Dit moeten we natuurlijk ook hard veroordelen."

Straatjongens
Gilly Emanuels werd lange tijd belaagd door straatjongens bij haar ijssalon. Ze werd uitgescholden voor onder meer 'kankeraap'. Om voor zichzelf op te komen, sloeg zij met een stok om zich heen.

Dat is gefilmd, online gezet en op basis hiervan is zij aangeklaagd voor mishandeling. Inmiddels heeft ze de zaak gesloten en is ze verhuisd naar een nieuw adres buiten Hilversum. Emanuels liep niet mee met de mars omdat ze dat te emotioneel vond. Na afloop bedankte ze iedereen voor de steun.

Lees ook: Belaagde eigenaresse ijssalon vervolgd voor mishandeling: "Ik ben sprakeloos"

PVV-Kamerlid Markuszower heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de vervolging. Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie zag geen reden om het Openbaar Ministerie (OM) te vragen om de vervolging van de Hilversumse ijssalonhoudster Gilly Emanuels in te trekken.

Naast de protestmars was eerder ook al een petitie gestart om de Hilversumse een hart onder de riem te steken. De petitie, die als doel heeft om de vervolging te voorkomen, is inmiddels 763 keer ondertekend.