Ga naar Content
Noord-Holland

Minister Grapperhaus: 'Vervolging Gilly Emanuels niet intrekken'

9 mei 2018, 13.45 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

HILVERSUM Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie ziet geen reden om het Openbaar Ministerie (OM) te instrueren om de vervolging van de Hilversumse ijssalonhoudster Gilly Emanuels in te trekken. Dat blijkt uit zijn antwoord op gestelde Kamervragen door PVV-lid Markuszower.

Gilly Emanuels wordt vervolgd door het OM nadat zij vorig jaar met fysiek geweld opkwam tegen jongens die haar consequent belaagden en pestten. Op een video die in augustus online kwam, is te zien hoe zij met een stok een slagbeweging maakt richting de jongeren die haar uitdagen. Meer dan een half jaar later werd Emanuel op basis hiervan aangeklaagd voor mishandeling.

Lees ook: Donaties voor belaagde ijssalon-eigenaresse stromen binnen: "Ben zo ongelofelijk dankbaar"

PVV-lid Markuszower trok zich - evenals buurtbewoners die een petitie startten - het leed van de gepeste Emanuels aan en besloot Kamervragen in te dienen bij de minister. Die laatste wilde in zijn antwoord niet inhoudelijk op de zaak in gaan, omdat de zaak nog onder de rechter is. Wel gaf hij aan dat "als een burger slachtoffer dreigt te worden van een misdrijf, hij zichzelf, anderen en zijn bezittingen mag verdedigen". "Daarbij kan het gebeuren dat degene die zich verdedigt, iets doet dat in principe strafbaar is", aldus Grapperhaus.

Lees ook: Protestmars voor gediscrimineerde ijssalon-eigenaresse op 19 mei

Of de acties van Emanuels ook strafbaar zijn of kunnen worden gezien als "noodweer" laat de minister aan de rechter over. Het OM heeft volgens hem opgetreden, omdat er sprake is van verdenking van een strafbaar feit. Hij geeft aan geen reden te zien het OM te instrueren om de vervolging in te trekken.

Lees het volledige antwoord van Grapperhaus op de vragen van Markuszower hier.