Verwoestende brand is klap voor verenigingsleven Bergen: "Wederopbouw duurt jaren"

BERGEN - Het verenigingsleven in Bergen heeft een flinke dreun gehad met het afbranden van sportcomplex De Beeck. Verschillende verenigingen uit de gemeente zullen nu op zoek moeten naar alternatieven.

"Dit is heel treurig voor Bergen. Voor de sporters en de sociale ontmoeting", zegt loco-burgemeester Jan Mesu. "We doen ons best om zoveel mogelijk voor vervanging te zorgen. Maar het zal een tijdje voor overlast zorgen."

Lees ook: Bergen treurt om verwoest sportcomplex: "Mijn kinderen hebben hier hun diploma gehaald"

Gymmen
Zo gymmen de leerlingen van de Adriaan Roland Holstschool normaal in de sporthal, dat zal niet meer gaan. "Nu gymmen ze nog buiten", vertelt Mesu. "Na de herfstvakantie zullen we voor vervangende ruimte zorgen."

Afzwemmen
Met de brand is Bergen haar enige zwembad kwijt. Morgen zouden er kinderen afzwemmen, maar ook daarvoor is een alternatief. "De exploitant van het zwembad, Alkmaar Sport, heeft al aangegeven dat de kinderen kunnen afzwemmen in de Hoornse Vaart in Alkmaar. Voor anderen gaan we alternatieven zoeken."

Lees ook: "Ineens was het een grote vuurzee"

Vergaderen
Ook de gemeenteraad zelf maakte gebruik van de accommodatie. Ook zij moesten op zoek naar een nieuwe locatie. "Volgende week vergaderen we in De Blinkerd in School. Vandaag bespreken we of we daar voor langere tijd terecht kunnen."

'Onze zorg'
Ook de biljartclub, de reddingsbrigade en de tennisclub moeten op zoek naar een nieuwe locatie. "Onze zorg is om te zorgen dat iedereen die daar sport een andere plek te krijgen, dat proces loopt nu", vertelt Vincent Thijssen, directeur van Alkmaar Sport.

Lees ook: Verwoestende brand sportcomplex Bergen: brandweer nog hele dag in touw

Hoe de toekomst er op langere termijn uit zal komen te zien, is nog onduidelijk. "Voordat je zo'n complex weer up and running hebt, ben je jaren verder. Het is aan de gemeente, verzekeraar en politiek om te kijken hoe de toekomst eruit komt te zien."

Brand
Vannacht rond 02.00 uur ontstond er brand in het complex aan het Molenweidtje. Binnen een paar uur lag de sporthal in as, later vatte ook het aangrenzende zwembad vlam. De schade is gigantisch. De brandweer zal nog de hele dag bezig zijn met blussen.

Meer over dit onderwerp:
Noord-Kennemerland
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws