Verwoestende brand sportcomplex Bergen: brandweer nog hele dag in touw

BERGEN - De brand die vannacht een sportcomplex in Bergen grotendeels in de as legde, is nog altijd niet gedoofd. De Veiligheidsregio verwacht dat de brandweer nog de hele dag bezig is met blussen.

Dat meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord op Twitter. De brand in de sportcentrum De Beeck aan het Molenweidtje brak vannacht rond 2.00 uur uit, waarna de brandweer direct met groot materieel ter plaatse kwam.  

Lees ook: "Ineens was het een grote vuurzee"

In verband met de rookontwikkeling werd besloten 14 naastgelegen appartementen te ontruimen. Al snel kwam het bericht dat een deel van de hal was ingestort. 

Smeulende karkas
Toen rond 4.00 uur de rookontwikkeling minder werd, mochten de bewoners van twee ontruimde appartementencomplexen terug naar huis. De rook die nog wel van het smeulende karkas afkwam, trok niet over hun appartementen.  

Lees ook: Uitslaande brand Bergen: deel van sportcentrum ingestort

Aan het eind van de nacht meldde de Veiligheidsregio dat het vuur de sporthal volledig in de as had gelegd. Bovendien bleek het vuur overgeslagen naar het dak van het aangrenzende zwembad.

Dak van zwembad
Omdat het vuur vat heeft gekregen op het dak van het zwembad, heeft de brandweer daar veel moeite het vuur te bestrijden. "De dakconstructie is lastig om te blussen", aldus woordvoerder van de Veiligheidsregio Berry Bruinenberg. 

"Vanwege het gevaar op instorting gaan we nu liever niet het pand in", aldus Bruinenberg. "Daarom gebruiken we nu kranen om een deel van het dak en een paar muren stuk te maken."  

Stoplijn
De sporthal is volledig verwoest, bevestigt hij. Wat er van het zwembad te redden valt, is nog onduidelijk. "We proberen nu een stoplijn te creëren." Hij doelt daarmee op een buffer die moet voorkomen dat de dakbrand zich verder zal verspreiden. 

Hoewel de brandweer omwonenden adviseert ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatiesystemen uit te schakelen, zijn de neerdwarrelende roetdeeltjes ongevaarlijk. Omwonenden die de deeltjes in hun tuin vinden, kunnen die bij elkaar vegen en in de grijze kliko gooien, zo adviseert de gemeente Bergen.   

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, al hebben omwonenden enkele explosies gehoord. Er zijn geen slachtoffers gevallen, bevestigt Bruinenberg. 

Eerdere brand
In september 2015 werd zwembad De Beek ook al eens getroffen door brand. Destijds raakten het voorportaal, de gang en de toiletten zwaarbeschadigd. Op camerabeelden van die nacht waren jongeren met een jerrycan te zien. 

 Lees ook: Jongeren met jerrycan te zien op camerabeelden brand Bergen

 De gemeenteraad van Bergen maakt ook gebruik van de sporthal als vergaderlocatie. Zij zullen nu op zoek moeten naar een andere plek.

 

Meer over dit onderwerp:
Noord-Kennemerland bergen nieuws
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws