Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Partijen dringen weer aan op onderzoek naar burgemeestersverkiezing Zaanstad

31 juli 2017, 17.58 uur · Aangepast 31 juli 2017, 18.38 uur · Foto: ANP / Koen van Weel / Gemeente Zaanstad

ZAANSTAD "Ik wil gewoon zeker weten waar het lek zit." Fractievoorzitter Harrie van der Laan van de POV en Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad laten het er niet bij zitten. Ze willen dat de commissaris van de Koning (CvdK), Johan Remkes, toch onderzoek gaat doen naar de benoeming van Jan Hamming als nieuwe burgemeester van Zaanstad.

Kort na de benoeming van Hamming ontstond er ophef omdat de gemeente Den Bosch hem ook op het oog bleek te hebben om de nieuwe burgervader te worden. Uit een reconstructie van het Brabants Dagblad kwam naar voren dat Hamming zich anderhalf uur voor zijn benoeming in Zaanstad terugtrok voor de functie in Den Bosch. "Dan ben je óf heel stom, óf je wist al dat je het in Zaanstad zou worden", zegt Harrie van der Laan, van de Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV) in Zaanstad.

Lees ook: Remkes start geen onderzoek naar informatielek bij benoeming Zaanse burgemeester

Na de commotie drongen enkele Zaanse partijen er bij de de commissaris van de Koning van Noord-Holland op aan dat er een onderzoek zou komen. "Wij moesten via de pers vernemen dat er geen onderzoek zou komen. We hebben zelf afgelopen week pas een brief gezien", aldus de verbolgen fractievoorzitter van de POV.

Lees ook: Nieuwe burgemeester Zaanstad erg gewild: Den Bosch vist achter het net

Remkes liet via een woordvoerder eerder al weten dat hij een onderzoek overlaat aan de autoriteiten in Brabant. "We hadden al wel een beetje verwacht dat hij zijn vingers hier niet aan wilde branden. Toch gaan we hem weer dringend verzoeken om onderzoek te doen", benadrukt Van der Laan.

Lees ook: Jan Hamming (PvdA) wordt de nieuwe burgemeester van Zaanstad

De raadsleden vinden het enorm verontrustend dat er blijkbaar iemand informatie naar de nieuwe burgemeester heeft gelekt. "Ik wil gewoon zeker weten waar het lek zit en we zullen op een onderzoek aan blijven dringen tot Remkes gaat bewegen." De brief met het verzoek aan Remkes zal hoogstwaarschijnlijk vandaag verzonden worden.