Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Jan Hamming (PvdA) wordt de nieuwe burgemeester van Zaanstad

10 juli 2017, 23.00 uur · Aangepast 11 juli 2017, 01.06 uur · Foto: ANP / Koen van Weel / Gemeente Zaanstad

ZAANSTAD De gemeenteraad van Zaanstad heeft vanavond Jan Hamming (PvdA) voorgedragen als nieuwe burgemeester van de stad. Jan Hamming was een van de twee overgebleven kandidaten.

Jan Hamming is geboren in Vlissingen en is sinds 2012 burgemeester van Heusden in Noord-Brabant. Hij was daarvoor raadslid en vervolgens wethouder in Tilburg.

Lees ook: Tijdlijn: vanavond finale in Zaanse burgemeesterssoap

Hamming kijkt uit naar het vervullen van de functie. "Het is een enorme eer. Ik ben dankbaar de stap naar Zaanstad te mogen maken en daar met veel energie en passie te mogen werken. Ik hoop een mooie tijd tegemoet te gaan", vertelt Hamming in een Skype-gesprek tijdens de raadsvergadering.

Songül Mutluer, fractievoorzitter PvdA Zaanstad, is te spreken over de kandidaat. "Ik ben blij dat het iemand is met een sociaal hart. Wij hebben er alle vertrouwen in dat dit de juiste kandidaat is. Hij is een hele energieke man en ik hoop dat hij verbinding kan zoeken met de burgers en de stad vooruit kan brengen."

Probleemdossiers
De keuze voor een nieuwe burgemeester had nogal wat voeten in de aarde. Zaanstad (154.000 inwoners) kende een paar probleemdossiers. Zo stapte Geke Faber (PvdA) voortijdig op, kwam er een interim die daar al eerder burgemeester was en stokte de sollicitatieprocedure omdat er niet genoeg kandidaten waren.

Faber legde haar functie vorig najaar voortijdig neer. Wel bleef ze nog twee maanden waarnemend burgemeester. Ruud Vreeman (PvdA) pakte daarna diezelfde functie op. Vreeman is een oude bekende in Zaanstad, want hij was er al burgemeester van 1997 tot 2004.

ANP / Koen van Weel