Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Nieuwe burgemeester Zaanstad erg gewild: Den Bosch vist achter het net

12 juli 2017, 13.47 uur · Aangepast 12 juli 2017, 14.15 uur · Foto: NH

ZAANSTAD Als het aan Den Bosch had gelegen, was Jan Hamming niet in Zaanstad gaan werken, maar de nieuwe burgemeester van de Brabantse stad geworden. De Bosschenaren gingen er zelfs al vanuit dat Hamming de ambtsketen zou gaan dragen, maar daar stak Hamming zelf een stokje voor.

Dat blijkt uit een reconstructie van het Brabants Dagblad, vertelt plaatsvervangend hoofdredacteur Joris Roes aan de collega's van NPO1. Uit de reconstructie is naar voren gekomen dat Hamming zich anderhalf uur voordat zijn benoeming bekend zou worden gemaakt, heeft teruggetrokken als kandidaat. 

Tweede keus
Door het afhaken van Hamming is de keuze van de Brabanders 'noodgedwongen' op een ander (Jack Mikkers, red.) gevallen. Roes: "Maandagavond zou de gemeenteraad bijeen komen om de nieuwe burgemeester voor te dragen en ongeveer anderhalf uur daarvoor hoorden ze dat de droomkandidaat (Hamming) zich teruggetrokken had. Toen heeft de raad alsnog de nummer twee naar voren geschoven."

Lees ook: Jan Hamming (PvdA) wordt de nieuwe burgemeester van Zaanstad

Hamming wist overigens niet dat hij eerste keus was in Den Bosch, vervolgt Roes. "Daar was hij nog niet over gebeld. Dat gebeurt pas als de gemeenteraad 'ja' heeft gezegd tegen de voordracht die uit de vertrouwenscommissie komt."

Lees ook: Zaankanters geven boodschap aan burgemeester Jan Hamming

Het is Roes niet duidelijk of Hamming al 'ja' had gezegd tegen Zaanstad toen hij zich terugtrok uit de race om de Bossche burgemeestersketting.