Start van hoofdcontent

ZAANSTAD

nl

Remkes start geen onderzoek naar 'informatielek' bij benoeming Zaanse burgemeester

18 juli 2017, 18.06 uur · Aangepast 18 juli 2017, 19.25 uur · Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

ZAANSTAD Als het aan de Noord-Hollandse commissaris van de Koning (CvdK) Johan Remkes ligt, komt er geen onderzoek naar de benoeming van de nieuwe burgemeester van Zaanstad: Jan Hamming. Meerdere politieke fracties legden dit verzoek bij hem neer, omdat zij vermoeden dat er informatie is gelekt.

Vorige week werd bekend dat Jan Hamming de nieuwe burgemeester van Zaanstad wordt. De gemeente Den Bosch had Hamming ook op het oog om de nieuwe burgervader te worden, maar daar stak hij zelf een stokje voor. Uit een reconstructie van het Brabants Dagblad is naar voren gekomen dat Hamming zich anderhalf uur voordat zijn benoeming bekend zou worden gemaakt, heeft teruggetrokken als kandidaat bij Den Bosch.

Lees ook: Nieuwe burgemeester Zaanstad erg gewild: Den Bosch vist achter het net

De Partij voor de Ouderen en Veiligheid en Democratisch Zaanstad zetten grote vraagtekens bij deze procedure. "Als het waar is dat Jan Hamming zich om 18 uur teruggetrokken heeft als kandidaat-burgemeester voor Den Bosch, dan moet hij geweten hebben dat hij diezelfde avond in Zaanstad voorgedragen zou worden als nieuwe burgemeester", stellen zij. "Dan heeft iemand de regels rond geheimhouding geschonden."

Remkes ziet echter geen reden om een onderzoek naar de benoeming te starten, en gaat dat volgens een woordvoerder van de provincie overlaten aan de autoriteiten in Brabant. Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad baalt: "Het lijkt mij persoonlijk beter om een onderzoek van twee kanten te doen, maar we moeten dit besluit respecteren."

'Schadelijk voor een proces'

Ze hoopt dat er wat meer duidelijk wordt rondom het mogelijke informatielek. "Het is schadelijk voor een proces als de informatie zo op straat komt te liggen. Niet alleen voor deze zaak, maar ook voor mogelijke sollicitaties in de toekomst. De regels omtrent geheimhouding zijn er met een reden."