Ga naar Content
Noord-Holland

Deze voetballers hebben wél een eigen straat in Noord-Holland

25 april 2017, 16.44 uur · Aangepast 25 april 2017, 17.13 uur
Door: · Foto: NH

NOORD-HOLLAND Piet Kraak, Karel Lotsy, Bok de Korver. Voor veel mensen onbekende namen, maar deze oud-voetballers hebben in onze provincie een straat naar zich vernoemd gekregen. Terwijl het nog maar de vraag is of er überhaupt een Johan Cruijffstraat komt, wordt de lijst voetballers met een eigen straat in Noord-Holland langer.

Wie wil weten wie in dat eervolle rijtje staat, hoeft maar te bellen met René Dings, straatnamendeskundige. Op zijn site met 'opmerkelijke verhalen, grappige weetjes en verrassende feiten over straatnamen', heeft hij onlangs nog een verhaal gepubliceerd dat uitkomst biedt. Daaruit is op te maken dat je in Amsterdam niet alleen de Abe Lenstrastraat hebt, maar bijvoorbeeld ook de Bep Bakhuysstraat en Bok de Korverweg. 

Lees ook: NH Peilt: Johan Cruijff is groter dan een stadion

Karel Lotsy
In Zaandam is een straat vernoemd naar Karel Lotsy, die voorzitter van HFC en de KNVB was. En in Haarlem vinden we de Kick Smitweg en Piet Kraakstraat. In Haarlem én in Amsterdam is daarnaast een straat vernoemd naar Pim Mulier, die wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne sport in Nederland. 

Lees ook: Dit is waarom de ArenA nog steeds geen Johan Cruijff Stadion heet

In Amsterdam zijn verder nog straten vernoemd naar Wim Anderiesen, Bob Haarms, Daan Rodenburgh, Faas Wilkes, Han Hollander, Hans Weerum Terwogt, Jan Thomée, Jasper Warner, Leo Horn en Rinus Michels.

Lees ook: Alkmaar moet Kristen Nygaardstraat, Kees Kisthof en Barry van Galenstraat krijgen

Begin vorig jaar hield de VVD in Alkmaar nog een pleidooi om de straten in de nieuwe woonwijk Vroonermeer Noord naar AZ-iconen te vernoemen. Inmiddels is duidelijk dat het niet zover komt. "De straatnamen eindigen op -akker, -weide, etc.", laat een woordvoerster van de gemeente weten.