Ga naar Content
Noord-Holland

Alkmaar moet Kristen Nygaardstraat, Kees Kisthof en Barry van Galenstraat krijgen

6 januari 2016, 14.30 uur · Aangepast 6 januari 2016, 14.49 uur
Door: · Foto: ANP

ALKMAAR In de nieuwe woonwijk Vroonermeer Noord in Alkmaar moeten straatnamen komen van kopstukken van voetbalclub AZ. De lokale VVD heeft dit verzoek ingediend bij het stadsbestuur.

De nieuw te bouwen wijk Vroonermeer Noord ligt ingeklemd tussen Alkmaar-Noord, Sint Pancras en Koedijk. Er komen 730 woningen. Eind vorig jaar is gestart met de verkoop van de eerste huizen. Voor de straatnamen is het thema -sloten, -akkers en -weides gekozen. De Alkmaarse VVD ziet dat liever anders.

VVD-raadslid Stefan de Haan: "De Vroonermeer Noord is zo'n beetje de laatste grote nieuwbouwwijk in Alkmaar. Het is dan ook de laatste kans om straten te vernoemen naar sporters die Alkmaar groot gemaakt hebben."

Barry van Galenstraat
Ook denkt de partij dat deze naamgeving de verkoop van huizen zou stimuleren, omdat mensen liever aan een 'Barry van Galenstraat' wonen dan aan bijvoorbeeld een 'Garsdelsloot' of 'Boompjes'. 

Naast Van Galen staan onder andere Kristen Nygaard, Kees Kist, Barry Opdam, Kees Tol, Willem van Hanegem en Louis van Gaal op de wensenlijst. De Haan: "Supporters staan achter ons plan en willen ook graag meedenken over een daadwerkelijke invulling."

Het Alkmaarse college van B&W moet binnen zes weken reageren op het voorstel van de VVD.