Ga naar Content

Bewoners Halfweg-Noord krijgen hun zin: toch geen flexwoningen op Sectorpark

Op het Sectorpark in Haarlem verrijzen de komende jaren geen 110 flexwoningen, maar 54 permanente woningen. De gemeenteraad van Haarlemmermeer stemde gisteren unaniem voor het plan dat al sinds 2020 op tafel ligt. 

Bewoners Halfweg-Noord bezoeken Sectorpark - Foto: Mark Achterbergh-Copier

Het project is opgedeeld in 30 sociale huurappartementen en 24 grondgebonden koopwoningen.

Begin april opperde wethouder Nobel plotseling het voorstel om in plaats van 54 grondgebonden huur- en koopwoningen 110 flexwoningen te realiseren op het nu nog braakliggende terrein. Een deel van die woningen zou dan naar starters gaan, een ander deel naar statushouders en andere spoedzoekers. 

Veiligheid, bereikbaarheid, leefbaarheid

Dat was tegen het zere been van veel inwoners van Halfweg-Noord, die vreesden voor de bereikbaarheid en leefbaarheid van de buurt en hun veiligheid en die van hun kinderen. Sommige bewoners zeiden tegen NH te willen verhuizen als het plan erdoor zou komen. 

Zo ver komt het dus niet, mede omdat ze hun zorgen massaal met de gemeenteraad deelden. Tijdens de raadsvergadering van 24 april deelden achttien inwoners hun ongenoegen, en eisten daarmee bij elkaar meer dan een uur van de vergadering op.

Lees ook

Bewoner Jan-Roderick van Bugnum is 'zeer tevreden' met de stemmingsuitslag. Toch vraagt hij zich nog steeds af waarom wethouder Nobel in april zo abrupt en 'zonder overleg met de partijen' een alternatief plan opperde. Hij hoopt dat daar nog een onderzoek naar wordt gestart. "Maar dat zal vast wel gaan gebeuren." 

Rob Copier laat weten dat hij zijn buurtgenoten 'onwijs blij zijn dat de gemeenteraad een wijs besluit heeft genomen'.  "Het plan dat later bedacht is, was onhoudbaar en niet realistisch voor zo'n kleine wijk als Halfweg-Noord. Ik kan namens de hele buurt spreken dat we erg blij zijn met deze beslissing. Nu zijn de jongeren van Halfweg en Zwanenburg aan de beurt."

Hoe gaat het nu verder? 

De eerstvolgende stap die nu genomen moet worden, is het wijzigen van het bestemmingsplan. Tegelijkertijd wordt dan het plan voor de woningen uitgewerkt, laat een woordvoerder weten. "Daarna wordt een marktpartij gezocht die de woningen wil bouwen. Die zullen op z'n vroegst in 2027 klaar zijn."

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]