Ga naar Content

Inwoners Halfweg maken vuist tegen flexwoningen in 'achtertuin': "Dan verkoop ik mijn huis"

Achttien inwoners van Halfweg spreken vanavond de Haarlemmermeerse gemeenteraad toe in de hoop de raadsleden ervan te overtuigen niet voor flexwoningen in hun dorp te kiezen. Over ruim een maand moet de gemeenteraad de knoop doorhakken: komen er permanente grondgebonden woningen of flexwoningen op het Sectorpark? 

Bewonersbijeenkomst Halfweg op Sectorpark - Foto: Mark Achterbergh-Copier

Het oorspronkelijke plan was om op het voormalige werf van de inmiddels opgeheven gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude 54 permanente woningen te bouwen. Dat zouden 24 koopwoningen in de vrije sector en 30 sociale huurappartementen worden. 

Het college vindt dat nog steeds het beste idee, maar kwam begin deze maand met een alternatief plan op de proppen. Omdat de woningnood zo groot is, kan ook de mogelijkheid van 110 flexwoningen voor een periode van tien à vijftien jaar worden onderzocht.

Afspraak met Metropoolregio

Het alternatieve plan is ingegeven door de belofte van woon-wethouder Jurgen Nobel aan de Metropoolregio Amsterdam om in 2023 en 2024 tussen de 156 en 230 flexwoningen in Haarlemmermeer te plaatsen.

"Uit onderzoek naar geschikte plekken voor flexwonen komt Sectorpark naar voren. Daarom willen we aan de raad de keuze voorleggen om te kiezen uit het originele plan of een onderzoek naar 110 flexwoningen", aldus Nobel in een recent nieuwsbericht.  

Die woningen zouden voor jongeren, starters, statushouders en andere mensen die acuut behoefte hebben aan een dak boven hun hoofd.

Lees ook

En daar zitten inwoners van 'schiereiland' Halfweg-Noord niet op te wachten, zo bleek afgelopen maandag. Zo'n zeventig bewoners van het stuk Halfweg ten noorden van het spoor kwamen op uitnodiging van een dorpsgenoot naar het Sectorpark om daar met elkaar in gesprek te gaan over de gevolgen van het alternatieve plan. 

Uit de brief die door de initiatiefnemer van de vergadering onder de circa tweehonderd huishoudens is verspreid, blijkt dat er verschillende zorgen zijn. Zo wordt gevreesd dat bestaande woningen minder waard zullen worden, dat de infrastructuur niet is berekend op de extra verkeersdruk en dat de leefbaarheid onder druk komt te staan. 

"Onze wijk heeft behoefte aan nieuwe blijvende bewoners die willen investeren in de samenleving, de wijk willen versterken, de leefbaarheid willen bevorderen en willen participeren in het verenigingsleven", valt te lezen in de brief. 

"Als er honderd flexwoningen bijkomen, is de balans zoek"

Jan Roderick van Bugnum

Spoedzoekers zijn vaak passanten die niet snel tijd en energie zullen steken in het verbeteren van de wijk, zo vrezen bewoners. "We hebben hier tweehonderd huishoudens, als daar honderd flexwoningen bijkomen, is de balans zoek", uit Jan Roderick van Bugnum (37) zijn zorgen. 

Van Bugnum woont met zijn man - die vanavond inspreekt - en twee dochters met veel plezier aan de Kanaalweg. Hij vreest dat hun woongenot wordt verpest als er daadwerkelijk flexwoningen worden geplaatst. De Halfwegger erkent dat de woningnood hoog is, maar snapt niet dat de flexwoningen in woonkernen zoals in zijn dorp geplaatst kunnen worden. 

Een bedrijventerrein vindt hij een beter idee. "Zoals bij de IKEA (bij station Haarlem Spaarnwoude, red). Mensen die daar wonen zijn niet op zoek naar binding met de omgeving, maar willen vooral wonen, em snel op de weg zitten, of in de trein stappen."  

"Er is nu een mooie mix en er is saamhorigheid"

Inwoner Halfweg

Omdat het nog slechts om een plan gaat, is nog niet duidelijk welke categorieën spoedzoekers er zouden komen te wonen, maar Van Bugnum vermoedt statushouders. "Dat zullen veel alleenstaande mannen zijn. Dan laat ik mijn dochters niet buiten spelen. Als het plan doorgaat zet ik een te koop-bord in m'n tuin." 

Een andere inspreker benadrukt dat het haar 'niet gaat om de mensen die er komen te wonen', maar wel om de invloed die de eventuele komst van flexwoningen heeft op de samenstelling van de buurt. "Er is nu een mooie mix en er is saamhorigheid." 

Kinderen

Bovendien vindt ze dat de gemeente de periode van tien à vijftien jaar te makkelijk als 'tijdelijk' bestempelt. Ze verwacht niet dat er veel kinderen in de flexwoningen gaan wonen met wie haar zoontje van één jaar oud kan spelen. Daarom hoopt ze dat de raad alsnog voor de oorspronkelijke mix van koopwoningen en sociale huurwoningen kiest. "Daar zit een parkje bij, en een speeltuin." 

Ook zij zegt te willen verhuizen als het plan doorgaat. "Maar we hebben veel geïnvesteerd in verduurzaming, dus het is nog maar de vraag of we dat er dan nog uit krijgen. We zijn hier drie jaar geleden naartoe verhuisd, maar als ik dit van te voren had geweten, was ik hier nooit komen wonen."  

Vier minuten per persoon

De 18 insprekers van vanavond krijgen ieder vier minuten om hun punt te maken. Er is in totaal anderhalf uur voor gereserveerd. De gemeenteraad zal het plan over een maand (23 mei) bespreken, waarna er onder voorbehoud een week later over wordt gestemd.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]