Ga naar Content

Tranen, 'Tsjernobyl' en een doosje eieren: PFAS-opslag Schiphol doet emoties hoog oplopen

De reiniging van met PFAS verontreinigde grond op het terrein van Schiphol, vlak bij Badhoevedorp, is een grote stap dichterbij. In een verhitte vergadering nam de gemeenteraad van Haarlemmermeer na veel overleg de volgende hobbel richting een speciale schoonmaakinstallatie, tot ontzetting van een groep aanwezige omwonenden.

Tussen Schiphol en Badhoevedorp ingeklemd liggen grote hopen verontreinigde grond - Foto: NH Media

Het draait allemaal om bijna 200.000 ton grond, die door de aanwezigheid van PFAS-deeltjes niet opnieuw mag worden gebruikt. Schiphol slaat het daarom op aan de rand van het dorp, en wil het daar gaan wassen. Maar wat gebeurt er tegen die tijd met het waswater, en lekt er geen PFAS de grond in voordat de wasinstallatie in bedrijf is? 

Bezwaar tegen uitbreiding

Dat het een spannend onderwerp betrof was voor aanvang van de vergadering al duidelijk. De opslag zorgt voor veel onrust in het naastgelegen Badhoevedorp. Liefst zeshonderd mensen dienden eerder dit jaar bezwaar in tegen uitbreiding van de opslag.

Lees ook

Spil in de raadsvergadering van gisteravond was een zogeheten 'ontwerpverklaring van geen bedenkingen'. Door die verklaring goed te keuren zou Schiphol een belangrijke stap dichter bij de aanleg van een installatie komen waarmee de verontreinigde grond kan worden schoongemaakt. De opslag waar de grond intussen al jaren ligt, is in alle verrichte onderzoeken veilig bevonden.

'Giftig slootwater en kapotte dekzeilen'

Maar veel Badhoevedorpers vertrouwen de aanpak van Schiphol niet en willen de bouw van de installatie tegenhouden. Een groot deel van de bezwaarhebbenden was daarom vertegenwoordigd in de vergadering van gisteren, onder andere door oud-huisarts Flip Bruhl: "Het is een feit dat de bewoners van Badhoevedorp en de gebruikers van Schiphol steeds dichter naar elkaar toegroeien. Ik hoop dat u daarom de juiste keuze maakt."

Over de veiligheid van het transport en de opslag van de PFAS-grond hebben de dorpelingen grote twijfels. Foto's van aarde die de sloot instroomt en gescheurde dekzeilen op de opslagplekken laten alle alarmbellen afgaan. De gemeente legt uit dat de aarde geen PFAS-grond was en het dekzeil enkel een eerste toplaag, maar bij de Badhoevedorpers is het kwaad al geschied.

"Ook in Tsjernobyl was het gevaar ontastbaar, onzichtbaar, maar dodelijk"

Bewoonster Sloterweg trekt parallel met radioactieve straling

Een bewoonster van de vlakbij gelegen Sloterweg trekt daarom zelfs de symbolische vergelijking met de kernramp in het Oekraïense Tsjernobyl, tot hoorbaar ongenoegen van een aantal raadsleden: "Ook daar was het gevaar ontastbaar, onzichtbaar, maar dodelijk. Als PFAS zo ongrijpbaar zijn, waarom slepen we dan zo met die grond?"

De vrouw tovert een doosje eieren tevoorschijn, van de kippen uit haar achtertuin. Een bode is nog bezorgd dat ze met de eieren gaat gooien, maar ze nodigt de raadsleden uit om van de eieren te eten. Van de 34 aanwezigen steken er 6 hun hand op om aan te geven dat ze het wel aan durven.

Ook de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en Schiphol benadrukken dat de volksgezondheid geen gevaar loopt, maar dat gaat er moeilijk in bij de bewoners van het dorp.

Tekst gaat verder onder het kader.

Wat zijn PFAS?

PFAS is een verzamelnaam voor 'poly- en perfluoralkylstoffen', duizenden verschillende chemische stoffen die niet in de natuur voorkomen. Ze zijn slecht voor het milieu en voor de gezondheid, in uiterste gevallen kan het schade aan je immuunsysteem aanbrengen of kanker veroorzaken.

De gevaren van PFAS werden de afgelopen jaren pijnlijk duidelijk in de omgeving van Dordrecht, waar chemiebedrijf Chemours de stoffen jarenlang gebruikte en uitstootte, met zware grondvervuiling tot gevolg. Tegen de fabriek loopt inmiddels een grote rechtszaak.

Die bezorgdheid is aangekomen bij een flink aantal partijen in de raad. Hans Spijker (ÉÉN Haarlemmermeer) nam het initiatief voor het debat en schaart zich achter de Badhoevedorpers: "Het is onacceptabel dat Schiphol dit plan zelf uitvoert en daarbij niet wordt gecontroleerd. De installatie is zelfs al besteld, waardoor vanavond aanvoelt als niets meer dan een futiliteit."

Andere partijen willen vooral meer tijd, om te kunnen onderzoeken wat de mogelijke risico's van de installatie zijn en welke impact PFAS hebben op de omwonenden van de opslag. Rashana Hussain (PvdA): "Niks doen is geen optie. Er moet een betere en veiligere opslag komen. En is er geen beter alternatief voor de wasinstallatie?"

Verklaring toch aangenomen

Een poging van de GroenLinks-fractie om de stemming uit te stellen en zo meer informatie te kunnen inwinnen strandt maar net. En dan neemt toch de dringende tijd de overhand bij een deel van de politici. Want net als Schiphol willen ook zij zo snel mogelijk van de PFAS-grond af. De verklaring van geen bedenkingen wordt aangenomen, tot grote onvrede van de toeschouwers.

Na afloop lopen de tranen over de wangen van de bewoonster van de Sloterweg: "Allebei mijn ouders werkten voor Hoogovens in IJmuiden en kregen kanker. Ik heb zelf kinderen, ik ben doodsbang over wat hier nu gaat gebeuren."

Later deze ochtend, om 10.00 uur, verschijnt een artikel van luchtvaartverslaggever Eline Boshuizen over hoe de PFAS op Schiphol terecht is gekomen.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]