Ga naar Content

Buren van Schiphol boos over grotere opslag gore grond bij vliegveld

Honderden omwonenden blijven zich zorgen maken over de opslag van PFAS-houdende grond op het terrein van Schiphol. Bijna 200.000 ton aan verontreinigde aarde ligt al bijna een jaar op een terrein vlakbij Badhoevedorp. Maar liefst zeshonderd mensen tekenden bezwaar aan tegen de geplande uitbreiding van de opslag.

Maar liefst zeshonderd omwonenden maken bezwaar tegen uitbreiding van de opslag - NH Nieuws

Omdat zoveel mensen in opstand komen tegen de uitbreiding hield de gemeente dinsdag een hoorzitting waar mensen hun bezwaar konden toelichten voor een adviescommissie. Ook Schiphol en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied waren daarbij aanwezig. 

Op het gemeentehuis in Hoofddorp bleek de emotie bij een aantal omwonenden hoog te zitten. Een enkeling liep zelfs weg om op de gang stoom af te blazen. Zij verweten zowel Schiphol als de Omgevingsdienst een gebrek aan begrip voor hun zorgen. Ook aan de onafhankelijkheid van de adviescommissie werd getwijfeld, terwijl zij uiteindelijk beoordeelt of de vergunning terecht vergeven is.

"Bij Tata Steel hadden ze ook een vergunning, en kijk hoe het daar nu gaat"

Omwonende Sloterweg, naast de grondopslag

Voormalig huisarts en Badhoevedorper Flip Bruhl sprak namens tweehonderd van de bezwaarmakende omwonenden en vindt de maatregelen bij de opslag niet overtuigend: "Bij wind zien we de stofdeeltjes opwaaien, bij regen zien we de modder de naastgelegen sloot instromen. En dat terwijl u beweert dat de opslag veilig is."

Een andere omwonende, die op slechts 300 meter van de opslag woont, levert zichtbaar geëmotioneerd kritiek op het argument van de Omgevingsdienst dat de opslag voldoet aan alle standaarden: "Bij Tata Steel in IJmuiden hadden ze ook een vergunning, en kijk hoe het daar nu gaat."

Schiphol 'neemt zorgen uiterst serieus'

Een woordvoerder van Schiphol geeft aan de onrust 'uiterst serieus te nemen.' "Voor het opslaan van de grond neemt Schiphol dan ook diverse maatregelen, die vastliggen in het beheerplan dat onderdeel is van de vergunning. Door die maatregelen is de impact van de opslag op de omgeving verwaarloosbaar." Suggesties die de omwonenden dinsdag en tijdens een informatiebijeenkomst op 11 maart deden, worden volgens de woordvoerder allemaal in overweging genomen.

De zitting van dinsdag ging over het geven van een vergunning voor een vierde extra Tijdelijke Opslagplaats (TTOP 4) om met PFAS verontreinigde grond op te slaan, totdat Schiphol die grond kan schoonmaken. Op dit moment zijn er al drie van die zones, voor een vijfde zone loopt de vergunningsaanvraag nog.

TTOP 4 ligt naast het Koningin Máximakazerne, rechtsboven op de kaart - Foto: Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

Dat de onvrede groot is, mag duidelijk zijn. Maar waar ligt nu het probleem? Tientallen jaren lang heeft de brandweer van Schiphol gebruikgemaakt van een speciaal soort blusschuim, dat wereldwijd op luchthavens werd gebruikt. Zodra in 2020 bekend werd dat het schuim PFAS bevat, hield ook Schiphol op het te gebruiken. Maar tegen die tijd waren onder andere oefenlocaties al besmet geraakt.

Wat zijn PFAS?

PFAS is een verzamelnaam voor 'poly- en perfluoralkylstoffen', duizenden verschillende chemische stoffen die niet in de natuur voorkomen. Ze zijn slecht voor het milieu en voor de gezondheid, in uiterste gevallen kan het schade aan je immuunsysteem aanbrengen of kanker veroorzaken.

De gevaren van PFAS werden de afgelopen jaren pijnlijk duidelijk in de omgeving van Dordrecht, waar chemiebedrijf Chemours de stoffen jarenlang gebruikte en uitstootte, met zware grondvervuiling tot gevolg. Tegen de fabriek loopt inmiddels een grote rechtszaak.

Omdat door PFAS verontreinigde grond niet opnieuw gebruikt mag worden, wil Schiphol de aarde schoonmaken. Maar het duurt nog jaren voordat de daarvoor gekochte wasinstallatie alle 197.000 ton aan grond heeft gewassen. In de tussentijd wordt het dus opgeslagen aan de noordkant van de luchthaven, net ten zuiden van Badhoevedorp.

De effecten van PFAS op de gezondheid kunnen zonder twijfel desastreus zijn, maar daarvoor is de gevonden concentratie PFAS simpelweg te klein, is het oordeel van de Omgevingsdienst. Bij onderzoek van de bodem werden uitschieters gevonden tot 750 microgram aan PFAS-deeltjes per kilogram grond. Pas als dat 50.000 microgram per kilo is kan de aarde gezien worden als 'schadelijk afval'.

"Ik heb geen hoge pet op van wat ik nu heb gehoord"

Margot Wolterbeek-Wester, omwonende

Een deel van de bezwaarhouders vertrouwt dus niet op het oordeel van de Omgevingsdienst, maar waar alle aanwezige omwonenden het over eens zijn is dat ze het idee hebben gepasseerd te zijn door de instanties.

GroenLinks-raadslid Peter Boerman hoopt dat de kloof tussen de omwoners en instanties toch nog overbrugd kan worden: "Iedereen heeft die grond gezien met die zeiltjes er overheen. wees daar nou transparanter over, dat komt de geloofwaardigheid ten goede."

Badhoevedorper Margot Wolterbeek-Wester was er na afloop van de hoorzitting in ieder geval nog niet geruster op: "Ik heb geen hoge pet op van wat ik nu heb gehoord. Ze hebben onze zorgen niet kunnen wegnemen."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]