Ga naar Content

Camping Enkhuizen vreest voortbestaan door komst parkeerterrein: "Gedaan met de rust"

Uitlaatgassen, ronkende motoren en dat de hele dag door. Medewerkers en omwonenden van stadscamping De Vest in Enkhuizen maken zich grote zorgen over de mogelijke komst van een groot parkeerterrein pal naast de camping. De gemeente wil het terrein aanleggen om de parkeerdruk in de stad aan te pakken. "Wie wil er kamperen naast een drukke parkeerplaats", vraagt medewerker Jeffrey van Deudekom zich af.

Foto: NH Media

'Een unieke camping' aan de rand van het historische Enkhuizen. "Dit is nog een van de weinige stadscampings in Nederland", vertelt beheerder Dave Visser met trots. Hij gruwelt van het plan om naast de camping een parkeerterrein voor ruim honderd auto's aan te leggen.

"Om het parkeerterrein te ontsluiten moeten de receptie en het pas gerenoveerde en dure douchegebouw verplaatst worden", licht Visser toe. Je krijgt dan de hele dag parkerende auto's. Dat is ontzettend ingrijpend. Niet alleen voor onze gasten, maar ook voor de bewoners van de Noordergracht."

Het groenstrookje naast de camping is één van de zes locaties die het college van Enkhuizen op het oog heeft om de parkeerdruk in de stad te verminderen. In totaal zijn er 500 plaatsen nodig. Het lapje grond naast de camping is volgens de gemeente een goede plek om een deel van deze doelstelling te realiseren. Met de eigenaar van de grond is inmiddels al een akkoord bereikt. Alleen de gemeenteraad moet nog instemmen. 

Prachtige plek

De hoop is dan ook dat de gemeenteraad nog een streep door het plan zet. Campingbeheerder Visser vreest voor het voortbestaan: "Een aantal jaar geleden is er een stemming geweest. De raad heeft toen aangegeven dat de camping moet blijven. We krijgen ook heel veel reacties van mensen die vinden dat de camping bij Enkhuizen hoort. Jaarlijks hebben we 9.000 overnachtingen, en we zijn ook economisch van belang voor de stad."

Op de stadscamping werken ook mensen met een lichte verstandelijke beperking, Eén van hen is Jeffrey van Deudekom. Hij maakt zich grote zorgen over de toekomst van de camping waar hij met heel plezier werkt. "De camping gaat me aan het hart. Het is een prachtige plek en ik leer hier ontzettend veel. Het zou verschrikkelijk zijn als dit van ons wordt afgepakt, want zo voelt het wel." 

Bekijk in onderstaande reportage het verhaal van Jeffrey (tekst gaat verder onder de video):

Camping Enkhuizen vreest voortbestaan door komst parkeerterrein - NH Nieuws

Ook omwonenden zien het plan totaal niet zitten. De bewoners van de Noordergracht kijken nu nog uit op een idyllisch weilandje waar een paardje staat te grazen. "Als de parkeerplaats hier komt is het gedaan met de rust", vertellen bewoners Nicolette en Tjip Holwerda. "Kunnen we zo nog lekker in onze tuin zitten met alle stank en lawaai van die auto's? Ik ben bang van niet."

Camping niet bij plannen betrokken

Het feit dat aan het plan een prijskaartje hangt van 1,4 miljoen euro is belachelijk volgens het stel. "Er zijn andere plekken die veel logischer zijn", lichten de buurtbewoners toe. "Achter de Prins Bernhard heeft de gemeente een eigen stuk grond waar je een prachtig parkeerterrein aan kunt leggen. Waarom hier op dit mooie plekje waar iedereen van geniet?"

Volgens campingbeheerder Dave Visser zijn er genoeg alternatieven voor een parkeerplaats: "In plaats van meteen een groot terrein aan te leggen kun je ook overwegen om een aantal kleinere parkeerplaatsen aan te leggen. Het vervelende is dat wij niet bij de plannen betrokken worden. Er wordt over ons gepraat en niet met ons."

Begin volgende maand besluit

De gemeente Enkhuizen laat weten dat pas op 2 juli duidelijk wordt of het plan doorgaat. Dan neemt de raad een besluit. Volgens het college zijn er geen andere locaties die goedkoper zijn en minder effect hebben op omwonenden. "Het college is voor het behouden van de camping. Wij schatten in dat parkeren en kamperen naast elkaar kunnen bestaan. Bij het maken van het ontwerp wordt onder andere de beheerder betrokken", zegt een woordvoerder van Enkhuizen.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]