Ga naar Content

Warme Huis zoekt weer nieuw onderkomen: "Het is zo belangrijk dat het blijft"

Het Warme Huis opende tijdens de energiecrisis zo'n 1,5 jaar geleden de deuren in Oostzaan. Het hulphuis, met daarin een weggeefwinkel, voedselbank en maaltijden, was meteen een doorslaggevend succes. Alleen de huisvesting was en is een probleem. Voor de tweede keer moet het sociale initiatief verhuizen, maar een ander pand hebben ze niet.

Het Warme Huis achter het Witte kerkje moet daar weg vanwege een verbouwing. - NH Nieuws

Debby van Ingen heeft het Warme Huis in het leven geroepen en is blij met het succes. Minder blij is dat ze sinds de start bezig is met het vinden van een geschikt onderkomen. "Ik neem nu zelf genoegen met een oude schuur."

Eerst zat het huis in een riante villa aan het Zuideinde. "Dat was fantastisch, maar we wisten dat we daar al niet lang konden blijven." De villa moest worden gesloopt vanwege de hoogspanningskabels. Het Witte Kerkje van de gereformeerde kerk in Oostzaan bood vervolgens onderdak aan, maar daar komt dus een einde aan.

Debby van Ingen en Toon Dekker in de huiskamer van het Warme Huis. - Foto: NH Media

De formule van het Warme Huis is simpel: iedereen kan langskomen, een kop koffie drinken of tussen de middag een hapje mee-eten. Niets moet en elke dag is er een warme maaltijd. De 63-jarige Toon Dekker komt elke dag even langs. "Ik heb vijf jaar geleden een hersenbloeding gehad. Ik kan niet meer werken, autorijden of fietsen. Dit is wat ik kan. Hier langskomen."

De 42-jarige Sidar Seyda heeft een andere motivatie. Ze is gevlucht uit Syrië, zeven jaar geleden. Sidar is getrouwd en heeft drie jonge kinderen. "Het is zo belangrijk voor mij om hier te komen. Het is mijn contact met Nederlanders en de taal. Ik leer zo veel." Ze krijgt bijna tranen in haar ogen als ze vertelt dat het Warme Huis moet stoppen. "Dat kan niet, dat mag niet."

Op 28 juni moet het Warme Huis dicht. In juli is er nog een afscheidsbarbecue. Debby hoopt nog op een wonder. "Iedereen, ook de politiek hier, wil dat we blijven. Maar ja, het is bijna onmogelijk om iets te vinden."

Lees ook